Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na Gerlachovskom štíte pomáhali horskému vodcovi a jeho klientovi

Gerlachovský štít, ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Bendík

Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že počas výstupu sa v oblasti uvoľnil kameň, v dôsledku čoho obaja padali približne desať metrov pod hrebeň.

Vysoké Tatry 21. septembra (TASR) - Na Gerlachovskom štíte museli v piatok predpoludním pomáhať horskému vodcovi a jeho klientovi. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že počas výstupu sa v oblasti uvoľnil kameň, v dôsledku čoho obaja padali približne desať metrov pod hrebeň.

"Obaja muži utrpeli poranenia, klientov zdravotný stav bol však vážnejší. Keďže boli naviazaní, poľský vodca zachytil klienta, a tak zabránil dôsledkom, ktoré mohli byť v tomto prípade fatálne," informuje HZS na svojej stránke.

O súčinnosť požiadali horskí záchranári aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE) z Popradu. Tá na heliporte v Starom Smokovci vysadila lekára, na palubu vrtuľníka nastúpili dvaja záchranári HZS a spoločne leteli k miestu nehody.

Horských záchranárov vo veľmi nepriaznivých poveternostných podmienkach vysadili v žľabe pod Gerlachovským sedlom, odkiaľ vystúpili do Gerlachovského sedla a po hrebeni postupovali k zraneným mužom. Obom následne poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a pripravili ich na letecký transport.

Následne do oblasti opätovne priletel vrtuľník VZZS ATE, kde sa pilotovi v stále zlom počasí podarilo z terénu evakuovať najskôr ťažšie zraneného klienta. V podvese spoločne so záchranárom HZS ich transportoval na heliport do Starého Smokovca, kde čakal lekár. Hneď na to sa vrátil po horského vodcu, ktorého rovnakým spôsobom so záchranárom HZS evakuoval z terénu.

Po lekárskom vyšetrení boli zranení muži dopravení do popradskej nemocnice, klient pomocou vrtuľníka a vodca privolanou posádkou rýchlej lekárskej pomoci.