Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách opäť sčítavali kamzíkov

Na snímke kamzík vrchovský tatranský na lúke pod Havranom v Belianskych Tatrách 28. októbra 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Najpočetnejšie stáda sa v minulosti v Tatrách pásavali v rokoch 1964 až 1965, kedy na tatranských svahoch napočítali až do tisíc kamzíkov.

Tatranská Lomnica 29. októbra (TASR) – Opätovne po roku zorganizovali Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) v spolupráci so Správou TANAP a poľským Tatranským národným parkom jesenné spočítanie kamzíkov v Tatrách. Pred zimou chceli poznať veľkosť kamzičej populácie žijúcej v tomto vzácnom území. "Počas dvoch dní, utorka a stredy (27. a 28.10.), tak zistíme, ako sa zmenili počty vysokotatranskej kamzičej populácie v porovnaní s minulým rokom," informovala hovorkyňa ŠL TANAP Lenka Burdová.

Vlani v októbri počas slnečného dňa slovenskí a poľskí sčítací komisári napočítali v prirodzených lokalitách výskytu 1389 kamzíkov. Pritom z ich celkového počtu bolo 128 kamzičích mláďat. Na slovenskej strane Tatier sa počas spočítania páslo 1018 kamzíkov, na poľskej 371 kamzíkov. Najpočetnejšie čriedy dlhodobo žijú v Belianskych Tatrách. "Vplyv na tento stav má nielen starostlivosť lesníkov o kamzičiu zver v TANAP, ale pravdepodobne aj miernejšie zimy minulých rokov," konštatovala Burdová.

Počas viac ako 50-ročného sledovania kamzičej populácie bolo na území Tatier zaznamenaných najmenej kamzíkov koncom 90. rokov minulého storočia, kedy ich počet v tomto území klesol pod 200 jedincov. Najpočetnejšie stáda sa v minulosti v Tatrách pásavali v rokoch 1964 až 1965, kedy na tatranských svahoch napočítali až do tisíc kamzíkov.

Na snímke črieda kamzíkov vrchovských tatranských sa pasie na lúke pod Havranom v Belianskych Tatrách 28. októbra 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke kamzík vrchovský tatranský na lúke pod Havranom v Belianskych Tatrách 28. októbra 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke kamzík vrchovský tatranský na lúke pod Havranom v Belianskych Tatrách vo Vysokých Tatrách 28. októbra 2015
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke pracovníci Štátnych lesov TANAPu sledujú kamzičie stádo pod Žiarskou vidlou počas jesenného sčítania kamzíkov v Belianskych Tatrách 28. októbra 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke kamzík vrchovský tatranský na lúke pod Havranom v Belianskych Tatrách 28. októbra 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš