Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Vysoké Tatry: Príroda sa tento rok prebúdza veľmi zavčasu aj na území

Na archívnej snímke z 18. apríla 2021 poniklec slovenský kvitnúci pri turistickom chodníku. Foto: TASR - Milan Kapusta

Správa TANAP-u: Príroda sa tento rok prebúdza veľmi zavčasu

Vysoké Tatry 21. februára (TASR) - Príroda sa tento rok prebúdza veľmi zavčasu, a to aj v Tatranskom národnom parku (TANAP). Správa TANAP-u informovala, že vo vyšších polohách Tatier sa síce ešte nachádza sneh a pôda je premrznutá, v podhorí sa však objavilo zopár "poslov jari", ktorých zmiatlo teplé februárové počasie. Vykvitli tak o niekoľko mesiacov skôr, ako je bežné.

"Pri Svite, kde takisto siaha kompetenčné územie Správy TANAP-u, sme v týchto dňoch spozorovali hneď niekoľko poniklecov slovenských, ktoré tam pravidelne monitorujeme až o mesiac, dva neskôr. Nájsť kvet tejto rastlinky, ktorá pod Tatrami zvestuje príchod jari, sa nám vo februári doposiaľ nepodarilo," uvádzajú ochranári.

Poniklece pritom pokrývajú husté chĺpky, ktoré ich trocha chránia pred mrazmi. Kvietky sa otvárajú iba počas dňa - aj to len v čase, keď je vonku teplejšie slnečné počasie, na noc sa znova zatvárajú. "Momentálny počet jedincov ani zďaleka nedosahuje stav, aký poznáme v bežnom termíne ich kvitnutia v tejto lokalite, teda koncom marca až začiatkom apríla," dodáva Správa TANAP-u.