Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Výstavba umelej trávnatej plochy v Snine mešká, bude menšia

Ilustračná snímka Foto: TASR - Martin Baumann

Vzhľadom na vysoké rozpočtové náklady vypracovaného projektu stavby sa poslanci rozhodli, že projektová dokumentácia bude prepracovaná na menší rozmer hracej plochy.

Snina 3. novembra (TASR) – Náklady na výstavbu umelej trávnatej plochy, ktorá mala byť v Snine zrealizovaná ešte v tomto roku, sa navýšili na 645.000 eur. Samospráva uvažuje nad tým, že postaví tréningové futbalové ihrisko s menšími rozmermi. Sninskí poslanci o tom rokovali na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstve.

Radnica plánovala výstavbu ihriska s umelou trávou v areáli mestského futbalového štadióna. Podľa požiadaviek Slovenského futbalového zväzu a UEFA je plocha pre ihrisko 72 x 110 metrov (m), rozmer hracej plochy predstavuje 68 x 105 m. Ako uviedla v dôvodovej správe vedúca oddelenia výstavby mestského úradu Lýdia Gičová, pri dodržaní požadovaného rozmeru sa zasiahne až do ochranného valu veľkého futbalového ihriska a chodníka, ktorý vedie z prevádzkovej budovy.

V tejto časti je preto nutné vybudovať oporný múr, nový chodník a schody, taktiež na opačnej strane pre spevnenie násypu oplotenie pozdĺž vodného toku s vystuženou podmurovkou z tvárnic. "Táto alternatíva je z tohto dôvodu finančne náročná, lebo si vyžaduje realizáciu vynútených investícií," dodala. Vzhľadom na vysoké rozpočtové náklady vypracovaného projektu stavby sa poslanci rozhodli, že projektová dokumentácia bude prepracovaná na menší rozmer hracej plochy 64 x 100 m, pri ktorých by plocha ihriska predstavovala 68 x 105 m.

Na zelenú plochu má prispieť Slovenský futbalový zväz a UEFA v rámci projektu "HatTrick" sumou 120.000 eur. Prešovský samosprávny kraj (PSK) má poskytnúť Snine formou združenej investície 100.000 eur, zvyšnú sumu by spolufinancovalo mesto. Menšie rozmery ale nie sú v súlade s podmienkami zväzu, financie PSK sú účelovo viazané a vyčerpať ich treba v tomto roku.

Mesto už vyšší územný celok požiadalo o presunutie dotácie do budúceho roka. Ako TASR informovala prednostka Mestského úradu v Snine Jana Rosičová, odpoveď zatiaľ nedostali. "Mesto Snina však bude v danej veci ešte rokovať. Zatiaľ nemáme spracovanú projektovú dokumentáciu na ihrisko s menšími rozmermi. Definitívne sa rozhodneme, ktorý variant si vyberieme, na základe nového rozpočtu," vysvetlila.

Stavbu futbalového ihriska s umelou trávou by mala realizovať spoločnosť Verejnoprospešné služby Snina, v ktorej má mesto 100-% majetkovú účasť.