Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Z korýt potokov vo Vysokých Tatrách vytiahli už vyše tisíc stromov

a snímke vymletý a strhnutý turistický chodník pri rozvodnenom Studenom potoku vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018. Foto: TASR/Milan Kapusta

Momentálne ŠL pracujú na tom, aby povodňami poškodené úseky turistických trás čo najskôr opravili a uzavreté úseky sprístupnili turistom

Tatranská Lomnica 10. augusta (TASR) – Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) aj naďalej likvidujú škody, ktoré po sebe zanechali júlové prívalové dažde. Z korýt potokov vytiahli už vyše tisíc stromov. „V teréne je niekoľko pracovných skupín, ktoré na príkaz krízového štábu čistia vodné toky od nánosov a popadaných stromov. Vo štvrtok (9.8.) ráno sa rozbehli práce už aj v koryte potoka Biela voda, ktorý je hraničným tokom medzi Slovenskou republikou a Poľskom," uviedla Martina Petránová zo ŠL TANAP.

Keďže v spomínanej lokalite bude v najbližších dňoch intenzívny pohyb ťažkých mechanizmov, ŠL TANAP, správca turistických chodníkov v najväčšom slovenskom národnom parku, sa s vodohospodármi dohodol na dočasnom uzatvorení Bielovodskej doliny pre turistov. Obmedzenie by malo trvať do soboty 11. augusta. „Sme presvedčení, že naplavené kmene stromov treba z koryta dostať čo najskôr von, inak sa môže situácia zopakovať. Práve drevná hmota ponechaná vo vodných tokoch prispela k rozsiahlym materiálnym škodám, ktoré v Tatrách po sebe zanechali júlové záplavy. Dohoda je zatiaľ taká, že sa bude robiť na našej strane hranice," konštatoval riaditeľ ŠL TANAP Pavol Fabian.

Práce sú podľa neho v plnom prúde aj v ostatných častiach územia, ktoré majú lesníci vo svojej správe. V teréne je momentálne okolo desať pracovných skupín, ktoré s pomocou mechanizmov vyťahujú drevnú hmotu z vodných tokov. „Doteraz v rôznych lokalitách vytiahli odhadom celkovo viac ako tisíc stromov," konkretizoval šéf tatranských lesníkov. Okrem Javorinky v Javorovej doliny, kde sa nachádza zdroj pitnej vody pre obce Tatranská Javorina a Ždiar, čistia Tichý potok a Kôprovský potok v oblasti Podbanského, ako aj Studený potok, ktorý preteká centrálnou časťou Vysokých Tatier.

Momentálne ŠL pracujú na tom, aby povodňami poškodené úseky turistických trás čo najskôr opravili a uzavreté úseky sprístupnili turistom. Okrem Javorovej doliny a Zadných Meďodolov ostáva pre turistov uzavretá už len žlto značená turistická trasa z Tatranskej Lesnej k Rainerovej chate a časť zeleno značeného turistického chodníka z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom, kde voda zničila mostíky. Obísť tento úsek však môžu turisti po asfaltovej ceste.