Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Záchytný tábor v Humennom obývajú utečenci i žiadatelia o azyl

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Humenský tábor poskytuje žiadateľom o azyl ubytovanie, stravovanie, základné hygienické potreby, neodkladnú zdravotnú starostlivosť, komplexnú sociálnu starostlivosť i psychologické poradenstvo.

Humenné 14. júna (TASR) - Pre žiadateľov o azyl a osoby so štatútom utečenca poskytuje dočasnú strechu nad hlavou Záchytný tábor Humenné. Sídli v priestoroch bývalých kasární pri vstupe do mesta. Zariadenie s kapacitou 524 osôb spravuje Migračný úrad Ministerstva vnútra SR (MV SR).

Žiadatelia o azyl sa zdržiavajú v tábore približne 21 až 30 dní. "Je to nevyhnutne potrebný čas na vykonanie vstupnej lekárskej prehliadky na zistenie prípadných cudzokrajných ochorení z dôvodu ochrany obyvateľov nášho štátu. Po ukončenej prehliadke a prvom pohovore so žiadateľom o azyl sú presúvaní do pobytových táborov migračného úradu, kde sa zdržiavajú až do času právoplatného ukončenia konania o udelení azylu," informovala TASR Michaela Paulenová z MV SR.

Humenský tábor poskytuje žiadateľom o azyl ubytovanie, stravovanie, základné hygienické potreby, neodkladnú zdravotnú starostlivosť, komplexnú sociálnu starostlivosť i psychologické poradenstvo. Organizuje pre nich zároveň výučbu slovenského jazyka, rôzne voľnočasové aktivity, fakultatívne výlety či návštevy múzeí v regióne. V Humennom momentálne prebývajú 12 žiadatelia o azyl, z toho sú štyri deti.

V tábore sa nenachádzajú žiadne ozbrojené zložky. Ochranu osôb a objektu zabezpečujú pracovníci súkromnej bezpečnostnej služby. Zariadenie je zabezpečené exteriérovým kamerovým systémom. Žiadatelia o azyl môžu opustiť tábor po absolvovaní vstupného pohovoru a po ukončení lekárskej prehliadky. "Na základe krátkodobej priepustky sa môžu voľne pohybovať," ozrejmila Paulenová.

Humenčania si na prítomnosť cudzincov v meste zvykli. "Zúčastňujú sa kultúrnych i športových podujatí, chodia na prechádzky. Mestská polícia neeviduje žiadny incident ani problémy súvisiace s pohybom cudzincov v našom meste, ktorí sú v danom čase evidovaní v Záchytnom tábore v Humennom," uviedla Jana Bardzaková z tlačového oddelenia radnice.

Cudzinci so štatútom utečenca sú v Humennom umiestňovaní na dlhší čas ako žiadatelia o azyl. Ide o takzvaných presídlencov - osoby pod ochranou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Po niekoľkých mesiacoch strávených na Slovensku sú presúvaní do tretích krajín, napríklad do USA či Kanady.

Humenským zariadením prešlo doteraz viac ako 800 utečencov z Palestíny, Somálska, Eritrey, Afganistanu, Etiópie, Sudánu a Iraku. "Poslednou početnejšou skupinou bolo 150 osôb zo Somálska a Etiópie. Momentálne sa v zariadení nachádza osem osôb pod ochranou UNHCR," priblížila Paulenová s tým, že k prvému presídľovaciemu tranzitu došlo v roku 2009. Slovensko vtedy poskytlo útočisko počas pol roka 98 utečencom z Palestíny.

So Záchytným táborom Humenné spolupracuje dlhodobo aj humenská Nemocnica Svet zdravia (SZ). Pacientov s diagnózami, ktoré presahujú odborné zameranie nemocnice, prevážajú do špecializovaných zariadení v Košiciach alebo v Michalovciach. "S cieľom zabezpečiť kvalitnú a bezpečnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov prechádza personál humenskej nemocnice odbornými školeniami pre kontakt s migrantmi alebo na protiepidemiologické opatrenia. Momentálne neevidujeme zvýšený počet pacientov z cudzích krajín," informoval TASR hovorca siete nemocníc SV Tomáš Kráľ.