Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Základná škola v Prešove bude mať nemeckého zriaďovateľa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexander Ballek

Prešovskí mestskí poslanci na poslednom zastupiteľstve schválili prenájom školy na 15 rokov s tým, že nový zriaďovateľ preinvestuje počas prvých troch rokov najmenej 100.000 eur do obnovy objektu.

Prešov 9. júla (TASR) – Základná škola na Mukačevskej ulici v Prešove bude mať od 1. septembra nového zriaďovateľa, ktorým sa stane nemecká spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien (DSA) so sídlom v Brezne. Žiadateľ o prenájom sa zaviazal, že bude financovať chod školy aj po technickej a materiálnej stránke. Posilní vyučovanie nemeckého jazyka a výučbu technických predmetov.

Prešovskí mestskí poslanci na poslednom zastupiteľstve schválili prenájom školy na 15 rokov s tým, že nový zriaďovateľ preinvestuje počas prvých troch rokov najmenej 100.000 eur do obnovy objektu. Nemecká firma zaplatí mestu za pozemky (za štvorcový meter) a hnuteľné veci jedno euro za rok a 8,30 eura za jeden štvorcový meter za rok za stavby. Súčasne bude vykonávať bežnú údržbu a opravy.

Prenajímateľ musí zachovať bezbariérovosť telocvične. Poslanci do zmluvy tiež zakomponovali podmienku ponechať v objekte výchovno-vzdelávací proces. Nový zriaďovateľ nesmie od žiakov vyberať školné a prispeje na cestovné dochádzajúcim deťom. Zachová tiež súčasné pracovno-právne vzťahy so zamestnancami. Poslanci tak akceptovali rozhodnutie Rady školy aj školskej komisie pri mestskom zastupiteľstve. Budova školy so zariadením a ďalším majetkom zostane aj po zmene zriaďovateľa vo vlastníctve mesta.

DSA si zakladá na kultúre zodpovednosti a korektnej spolupráci, a preto po tomto rozhodnutí mestského zastupiteľstva pripravíme stretnutie, na ktoré pozveme priateľov školy, teda okrem pedagogických a nepedagogických zamestnancov aj rodičov všetkých žiakov. Veľmi dobre vieme, aká je pre ďalší rozvoj školy dôležitá otvorená spolupráca a transparentnosť, a preto je naším záujmom prevádzkovať školu za širokej všeobecnej podpory,“ uviedol Marek Nikel, predseda predstavenstva DSA.

Nový zriaďovateľ deklaruje záujem posilniť technické zameranie výučby vo väzbe na prax a duálne vzdelávanie. Plánuje tiež rozšíriť výučbu v nemeckom jazyku. Nepôjde však o klasické bilingválne štúdium a aj naďalej zostane zachovaný doterajší rozsah výučby jazyka anglického. Prisľúbil, že zmodernizuje budovy a technické vybavenie učební. Prešovským žiakom ponúkne možnosť stáží a exkurzií na partnerských školách a odborných strediskách v Nemecku i na Slovensku.

Nikel ďalej povedal, že od nového školského roku bude na všetkých stredných a základných školách, patriacich do portfólia spoločnosti, postupne zavádzaný nový systém zvýšenia úrovne jazykových znalostí študentov. Žiaci základných škôl budú môcť dosiahnuť jazykovú klasifikáciu A1 a A2 Junior. Táto ponuka sa bude neskôr týkať popri nemeckom aj anglického jazyka.

Deutsch – Slowakische Akademien je dcérskou spoločnosťou združenia Europäische Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft – EBG (Európske vzdelávacie centrum pre povolanie a spoločnosť) so sídlom v Magdeburgu, ktoré od roku 1990 pôsobí vo viacerých nemeckých spolkových krajinách v oblasti prípravy pre povolanie. DSA sa stala na Slovensku od 1. septembra minulého roku novým zriaďovateľom Strednej odbornej školy v Trebišove a od budúceho školského roku bude prevádzkovať aj Základnú školu Rozkvet v Považskej Bystrici ako aj Strednú odbornú školu polytechnickú v Trnave.