Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Podľa ochranárov je znečistenie rieky Poprad ekologickou katastrofou

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Tvrdí to vedenie Správy Tatranského národného parku (TANAP).

Poprad 25. februára (TASR) – Znečistenie rieky Poprad pod Tatrami je ekologickou katastrofou. Tvrdí to vedenie Správy Tatranského národného parku (TANAP).

"K znečisteniu rieky Poprad došlo v úseku od popradskej mestskej časti Matejovce po mesto Kežmarok pravdepodobne v noci 12. februára. V dôsledku toho uhynuli tisíce rýb, pstruhov, lipňov, jalcov, podustiev, ale aj mnoho ďalších," uviedol riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Miestne organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Poprade a v Kežmarku zatiaľ vyčíslili škodu na viac ako 30.000 eur. Prípadom sa zaoberá už aj polícia.

"Slovenská inšpekcia životného prostredia zistila, že jedovatou látkou vypustenou neznámym páchateľom bol kyanid," dodal Majko. Vzhľadom na to, že ide o mimoriadne nebezpečný jed, je podľa neho veľký predpoklad, že škody na prírode budú omnoho väčšie, pretože otrávené neboli len ryby, ale aj niektoré menšie živočíchy.

"Jedná sa o ekologickú katastrofu, z ktorej sa bude táto podtatranská rieka spamätávať niekoľko nasledujúcich rokov," uzavrel Majko.