Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

BABICZ: Môže trvať roky, kým sa uplatní dohoda Trumpa a Kim Čong-una

Relácia Svet Tu a teraz. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol riaditeľ odboru štátov severnej a južnej Ameriky Marcel Babicz.

Podujatie, akým bol aj nedávny summit G7, je vrcholným podujatím najsilnejších krajín sveta. Očakávalo sa, že politika všetkých lídrov bude mať spoločného menovateľa, a tiež že sa podarí dosiahnuť dohodu vo všetkých dôležitých otázkach. K dohode na summite napokon nedošlo, pretože Donald Trump sa nahneval a urazil. Od spoločného dokumentu sa dištancoval odkazom na Twitteri.

"Je to aj výsledok zmien zahraničnej politiky v Bielom dome," uviedol v súvislosti so summitom G7 v Kanade Marcel Babicz, riaditeľ odboru štátov severnej a južnej Ameriky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.



Podľa Babicza "americký prezident si chce v prvom rade obhajovať záujmy svoje, domáce, aj na úkor medzinárodných vzťahov a multilateralizmu". Implementácia takejto politiky, ako uviedol v štúdiu TABLET.TV Babicz, pritom neprispieva k tomu, aby sa medzinárodné vzťahy kultivovali. "Posledné rozhodnutia D. Trumpa ukazujú, že je možné dospieť aj k neželanému výsledku, a tým by bola obchodná vojna medzi zainteresovanými hráčmi," objasnil v relácii Svet Tu a teraz.

Babicz ďalej uviedol, že to bola práve diplomatická sila na strane prezidenta USA, ktorá pretlačila myšlienku spoločného historického summitu prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa a vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky Kim Čong-una v Singapure.

"Z pohľadu Európskej únie a aj z pohľadu ostatných krajín sveta je tento summit hodnotený ako historický. V princípe je to otvorenie dverí pre ďalší proces, ktorého cieľom je kompletná denuklearizácia kórejského polostrova," povedal Babicz.

Tento summit bol pre D. Trumpa okrem vlastnej prezentácie aj veľkým krokom v jeho politike a veľmi veľa to znamená aj pre jeho volebnú základňu, uviedol v súvislosti s hodnotením nedávneho summitu. "Dohoda medzi oboma lídrami: jej hlavnou správou je, že obe krajiny budú pracovať na denuklearizácii kórejského polostrova. Výsledok je v tomto momente len začiatkom procesu, ktorý musí byť verifikovateľný a nezvrátiteľný. Začiatok plnenia dohody si bude žiadať ešte veľa úsilia. Nie je to len dohoda medzi USA a Severnou Kóreou, ale aj ostatným spoločenstvom. Implementácia dohody do praxe môže trvať niekoľko rokov" uzavrel.