Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

VIDEO: Cyklistický fenomén E. Merckx má v Bruseli vlastnú stanicu

Na snímke bicykel belgického cyklistu Eddyho Merckxa, na ktorom prekonal v roku 1972 svetový rekord v hodinovke (najdlhšej vzdialenosti prejdenej za hodinu jazdy) na stanici metra pomenovanej po cyklistovi. Foto: TASR – Juraj Hajko

Každý deň ľudia mechanicky vystupujú na staniciach bruselského metra, a pritom niektoré z nich v sebe skrývajú zaujímavý príbeh. História, veda, šport – to všetko sa skrýva za zdanlivo všednými názvami zastávok. Viaceré stanice v sebe nesú historický odkaz, ale po východe z podzemia na povrch sa cestujúci ocitá v modernom Bruseli.

Brusel 12. februára (TASR) – Fenomenálny cyklista, legenda pretekov Tour de France, ale aj názov stanice bruselského metra – toto všetko sa spája v mene belgického cyklistu Eddyho Merckxa. Na stanici nesúcej jeho meno púta oči cestujúcich bicykel, na ktorom dosiahol jeden zo svojich rekordov.

Belgičan Eddy Merckx je cyklistickým fenoménom. Päťkrát zvíťazil na Tour de France aj Giro d'Italia. Ako jedinému sa mu podarilo zvíťaziť okrem týchto dvoch najprestížnejších pretekov aj na španielskej Vuelte a švajčiarskej Tour de Suisse. Má na konte aj množstvo víťazstiev v jednodňových pretekoch.

Jeho najväčšie úspechy sa ale viažu na francúzsku Tour de France. Spolu s ďalšími troma jazdcami má na konte päťnásobné víťazstvo týchto pretekov. Až sedemkrát v tejto súťaži vyhral Lance Armstrong, ale jeho úspechy skalil dopingový škandál.


Sú ale rekordy Tour de France, v ktorých Merckxa ešte nikto neprekonal. V žltom drese lídra zotrval doposiaľ najviac dní, na konto si pripísal 34 etapových víťazstiev a podaril sa mu husársky kúsok. Ako jediný v histórii dokázal naraz získať žltý dres víťaza pretekov, zelený dres lídra bodovacej súťaže a bodkovaný dres najlepšieho vrchára.

Stanica metra v Bruseli pripomína svetový rekord, ktorý si na konto pripísal v roku 1972. Počas hodinovej jazdy v Mexiko City vtedy prešiel 49.431 km. Jeho rekord v legendárnej "hodinovke", ktorej korene siahajú až do 19. storočia, vydržal dlhých 12 rokov.

Práve tento rekord pripomína stanica metra na juhovýchode Bruselu. Okrem pamätnej tabule s rekordom je tam vo vitríne vystavený bicykel, na ktorom Merckx prepísal štatistiky, a v pozadí sa vynímajú dobové fotografie. Nie je preto prekvapením, že si ho Belgičania zvolili za svojho športovca 20. storočia.

Menej známe je, že Belgičan Eddy Merckx dostal od svojich cyklistických kolegov prezývku "kanibal", pretože mal na konte úctyhodné množstvo víťazstiev. Za jedinú sezónu ich dokázal nazbierať 54. V roku 1977 ukončil profesionálnu kariéru a odvtedy sa venuje výrobe bicyklov vlastnej značky "Eddy Merckx Cycles".

Ešte pred pár rokmi bola slovenská cyklistika azda rovnako vzdialená Belgičanom i Slovákom. Všetko sa zmenilo s nástupom Petra Sagana, ktorý síce na Tour de France nikdy nedosiahol absolútne víťazstvo, ale päťkrát ovládol bodovaciu súťaž. Po víťazstve na majstrovstvách sveta ho už na Slovensku i v zahraničí poznajú mnohí.