Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

BRAŇO NIŇAJ: Tréner Hapal povedal pravdu, nemá sa za čo ospravedlňovať

Slovenský futbalový reprezentant do 21 rokov Branislav Niňaj v televíznom štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Futbalistom SR ušla na tohtoročných ME do 21 rokov semifinálová miestenka iba o chlp. Do štúdia TABLET.TV sme si preto pozvali obrancu Branislava Niňaja, s ktorým sme sa o šampionáte porozprávali.

Bratislava 15. júla (Teraz.sk) – Hoci od futbalových ME do 21 rokov ubehlo už niekoľko dní, obrancu slovenskej reprezentácie Branislava Niňaja sklamanie z vypadnutia tesne pred semifinálovými bránami dodnes neprebolelo. Zverenci trénera Pavla Hapala mali totiž postup medzi štyri najlepšie tímy kontinentu už takmer vo vrecku, pripravil ich oň až výsledok zápasu Taliansko – Nemecko (1:0). Zaujímavosťou je, že práve takýto rezultát ostro sledovaného duelu bol jednou z mála alternatív, po ktorej sa mladí Slováci museli porúčať zo šampionátu domov. V štúdiu TABLET.TV sme sa preto s talentovaným stopérom porozprávali aj o tomto stretnutí, pozreli sme sa na celkové účinkovanie našej reprezentácie na turnaji v Poľsku, no nevynechali sme ani jeho futbalové sny a vzory, ktorým by sa chcel v budúcnosti podobať.

Slovenskí futbalisti odohrali na tohtoročných ME v základnej A-skupine postupne tri zápasy. Na úvod si poradili s domácim Poľskom 2:1, potom nasledovala nešťastná prehra s Angličanmi 1:2, aby na záver zdolali úradujúcich majstrov Európy zo Švédska presvedčivo 3:0. „Víťazstvo nad Poliakmi nám dodalo sebavedomie a aj proti Angličanom sme chceli hrať ofenzívny futbal. Škoda, že sme inkasovali rozhodujúci gól z protiútoku, pretože za stavu 1:1 sme kontrolovali hru, boli sme lepším tímom, no zrejme sme až veľmi chceli dať gól. Našou ambíciou však bolo vyhrať aj tento zápas a dokázať, že vieme poraziť aj silné Anglicko. Do duelu so Švédmi sme opäť išli s rovnakým cieľom, a teda zvíťaziť. To nám vyšlo, no stále sme nevedeli, či nám to bude stačiť,“ vrátil sa myšlienkami k súbojom v základnej skupine na európskom šampionáte Branislav Niňaj.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S BRANISLAVOM NIŇAJOM:



V základnej skupine napokon obsadili hapalovci so šiestimi bodmi druhú priečku za Anglickom, a tak museli čakať na vývoj v ostatných dvoch skupinách. O postup ich mohli pripraviť tímy Portugalska a Česka, ale taktiež Taliani, ktorým za určitých okolností stačilo na postup víťazstvo 1:0 nad Nemeckom. A čo čert nechcel, tak sa aj stalo. Kde a s kým sledoval Niňaj vývoj duelov, ktoré ich mohli pripraviť o postup? „Priznám sa, že ja som nemohol pozerať ani jedno z tých stretnutí. Ostatní chalani však vytvorili tri-štyri skupinky, zápasy sledovali roztrúsení po izbách a ja som bol priebežne o ich vývoji informovaný,“ pokračoval slovenský obranca.

Bezprostredne po skončení zápasu Talianov s Nemcami sa tréner Hapal vyjadril v tom zmysle, že ho mrzí, že sa môže na tejto úrovni niečo podobné udiať, a že to bolo dohodnuté. O niekoľko dní sa však za tieto slová „ospravedlnil“. „Ja osobne si myslím, že to dobre povedal, pretože hrať v závere zápasu tak, že mi stačí prehrať, nie je ani podľa mňa fair-play. Povedal teda iba pravdu. A čo som ja mal možnosť vidieť, tak tréner sa neospravedlňoval za to, čo povedal, ale akým spôsobom to prezentoval. Ospravedlňovať sa v podstate ani nemal za čo,“ myslí si Branislav Niňaj.

Obdivoval Maldiniho a Puyola


Pre 23-ročného futbalistu sa etapa v mládežníckej reprezentácií po júnovom európskom šampionáte už definitívne skončila, do úvahy už prichádza jedine seniorský národný tím. Zaň si už Braňo zahral na jeseň v roku 2013, keď ho tréner Ján Kozák poslal na pár minút na ihrisko v prípravnom zápase s Gibraltárom (0:0). „Verím a urobím všetko pre to, aby som sa postupom času stabilne začlenil aj do seniorskej reprezentácie. Myslím si, že každý futbalista sníva o tom, že raz bude na najvyššej úrovni reprezentovať svoju krajinu. Ak by som tvrdil opak, klamal by som,“ povedal Niňaj, ktorý momentálne oblieka dres belgického Lokerenu.

A práve do Belgicka viedli jeho kroky z bratislavského Slovana, v ktorého drese sa ešte ako mladý hráč tešil z dvoch majstrovských titulov a po jednom triumfe v Slovenskom pohári a Superpohári. „Na pôsobenie v Slovane mám prevažne pozitívne spomienky, akurát škoda, že nám nevyšla moja posledná sezóna medzi belasými. Podarilo sa nám síce počas nej postúpiť do skupinovej fázy Európskej ligy, no nemali sme kvalitu na to, aby sme tam nejakým spôsobom zamiešali karty. Každopádne som si zo Slovana odniesol množstvo zážitkov, spoznal som tam veľa kamarátov, takže tie spomienky sú, ako som už povedal, prevažne pozitívne,“ dodal Branislav Niňaj, u ktorého sa počas futbalového rastu menili jeho idoly, no najradšej mal Paola Maldiniho a Carlosa Puyola.