Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

BUGÁR: Keby som prišiel do Maďarska ako prezident, Orbán by ma neobjal

Na snímke Béla Bugár. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii POVOLANIE PREZIDENT je Béla Bugár.

Bratislava 7. marca (TABLET.TV/Teraz.sk) - TABLET.TV a Teraz.sk prinášajú seriál rozhovorov s kandidátmi na post prezidenta SR. Rozdelená spoločnosť na Slovensku bude potrebovať skúseného prezidenta, ktorý sa bude vedieť rýchlo rozhodovať najmä v otázke budúcnosti Európskej únie aj v súvislosti s brexitom, myslí si Béla Bugár a dodáva: "Z tohto hľadiska sú prezidentské voľby veľmi dôležité, pretože prezident bude musieť udávať smer a možno aj rýchlosť jednotlivých riešení."



Podľa B. Bugára všetci predchádzajúci prezidenti mali svoje špecifiká. U Michala Kováča Bugár vyzdvihol fakt, že "keď išlo do tuhého, nerozhodoval sa v prospech svojej rodiny, ale pre Slovensko". Z húževnatosti prezidenta Rudolfa Schustera by si podľa Bugára mohla brať príklad aj mladá generácia. "S prezidentom Ivanom Gašparovičom sme aj my mali istý problém, trochu zneužíval svoje možnosti," tvrdí B. Bugár. Súčasnému prezidentovi Andrejovi Kiskovi vyčíta, že v čase, keď bola spoločnosť po vražde novinára veľmi rozdelená, sa mal viac snažiť rozdelenie eliminovať. Postoj B. Bugára k Jozefovi Tisovi je jednoznačný: "On (Tiso) prispel k tomu, čo voláme fašistický štát, k deportovaniu židov, čiže si zaslúžil trest."

Podľa B. Bugára si málokto uvedomuje, prečo je dôležité byť v NATO a treba si uvedomiť, že hoci s členstvom sú spojené aj výdavky, ochranný štít Severoatlantickej aliancie máme nad sebou. Rovnako vyzdvihol aj členstvo v Európskej únii, kde máme ako člen aj isté ekonomické výhody, no na druhej strane nám z toho vyplývajú aj isté záväzky a musíme sa aj my prispôsobiť. "Demokracia je vec, ktorá nám len tak nespadne do lona, musíme ju brániť a zvelebovať," myslí si B. Bugár.

Ako prvú by na prezidentskom poste absolvoval návštevu Českej republiky a následne susedných krajín. Na margo vzťahu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom B. Bugár uvádza: "Aj napriek tomu, že nemáme dobrý vzťah, keď sme na zasadnutiach EPP (frakcia Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente), podáme si ruky a vymeníme si pár viet, ale to je všetko, preto predpokladám, že rovnako by to fungovalo aj keby som bol prezident."

Robert Fico podľa B. Bugára "urobil veľkú chybu", keď za minuloročnými protestmi v krajine hľadal Georga Sorosa. "Na jednej našej tlačovej konferencii dokonca to isté naznačil, následne som mu povedal, že ak ešte raz na spoločnej tlačovke niečo také povie, tak sa otočím a odídem," vysvetľuje B. Bugár. Teória "Georga Sorosa" vznikla podľa B. Bugára v Maďarsku, keď si dvaja mágovia vymysleli, ako treba v ľuďoch vyvolať strach, ako treba upozorniť na neexistujúci problém a označiť vinníka. "Nemyslím si, že máme strašiť ľudí. Ľudia nevyšli na námestia preto, lebo to niekto zorganizoval, ale preto, lebo boli zabití dvaja mladí ľudia a jeden z nich bol novinár, ktorý písal o veciach, ktoré sa mohli dotknúť niektorých činiteľov alebo mecenášov," dodáva B. Bugár.

Prieskumy vo všeobecnosti naznačujú nejaký trend, ale ľudia sa rozhodnú niekedy aj posledný týždeň pred voľbami, preto B. Bugár neuvažuje o odstúpení z kampane aj vzhľadom na takmer 37,000 podpisov občanov pod svojou kandidatúrou. V prípade, že sa nedostane do druhého kola, je pripravený jedného z kandidátov po porade so svojím tímom podporiť.