Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

Dušan TITTEL: O šampionáte v Rusku, korupcii i legendárnom Cantonovi

Futbalová legenda SR Dušan Tittel v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Dušan Tittel patrí k najlepším futbalistom v histórii samostatného Slovenska, a tak sme sa s ním v štúdiu TABLET.TV porozprávali najmä na tému MS v Rusku, ktoré majú za sebou zápasy v skupinách.

Bratislava 30. júna (Teraz.sk) – Tohtoročné majstrovstvá sveta vo futbale majú za sebou zápasy v základných skupinách, po ktorých sa zúžil počet kandidátov na titul o polovicu. Do osemfinále postúpilo viacero favorizovaných tímov, no o najväčší šok sa postarali Nemci, ktorí z pozície obhajcov vypadli hneď po prvej fáze turnaja. Čo hovorí na doterajší priebeh svetového šampionátu legenda slovenského futbalu Dušan Tittel, ako si spomína na časy, keď s reprezentačnými spoluhráčmi bojoval o účasť na niektorom z vrcholných podujatí, ako vníma nedávno medializované informácie o korupcii v slovenskom futbale, ale aj o tom, ako sa cíti v poslaneckých laviciach Národnej rady (NR) SR, nám porozprával v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Pred štartom MS prial Tittel titul Argentíne na čele s Lionelom Messim, ktorá postúpila do osemfinále len s odretými ušami, a tak stále živí šancu stať sa majstrom sveta. Chuť naň si však museli nechať zájsť nemeckí futbalisti, ktorí v konkurencii Mexika, Švédska a Juhokórejskej republiky obsadili v základnej E-skupine až poslednú priečku a do osemfinále sa neprebojovali. „Myslím si, že to bolo veľké prekvapenie pre všetkých. Priznám sa, že ja som dokonca Nemcov favorizoval aj na celkového víťaza šampionátu. Avšak tá kliatba v súvislosti s obhajcami titulu z uplynulých rokov, že po jeho zisku o štyri roky nepostúpia zo skupiny, asi naozaj platí. Čo sa týka ich hry, bolo badať, že nie sú na ťažké duely optimálne pripravení, nevyšiel im napríklad hneď prvý s Mexikom... Je to škoda, no na druhej strane treba rešpektovať, že ďalej išli silnejšie mužstvá,“ rozhovoril sa Dušan Tittel.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S DUŠANOM TITTELOM:



Na svetovom šampionáte má premiéru technológia VAR (videorozhodca), ktorá už v nejedenom prípade prinútila hlavných arbitrov zmeniť svoje pôvodné rozhodnutia. Ako vníma túto novinku 51-ročný rodák z Námestova? „Je dobré, že FIFA po dlhých rokoch diskusií k tomu pristúpila. Predtým najskôr ,fungovali´ traja rozhodcovia, potom štyria, následne šiesti a neustále sa hľadalo nejaké riešenie. Lenže sporných situácii neubúdalo, práve naopak, bolo ich viac. Futbal je stále rýchlejší, väčšinu situácii riešia hráči v plnej rýchlosti, niekedy si pomôžu simulovaním, inokedy stačí nejaké to potiahnutie a ťažko potom odhadnúť, aká bola jeho intenzita. Teraz vidíme, že VAR pomáha pri objasňovaní takýchto prípadov. Menší problém vidím akurát v tom, že nové technológie potrebujú ešte lepší mechanizmus fungovania, aby sa zápasy nekúskovali ako napríklad v hokeji. A práve to bude podľa mňa jednou z tém pošampionátových debát,“ myslí si Tittel.

Slovenskí futbalisti neboli ďaleko od účasti na majstrovstvách sveta v Rusku, baráž oň im ušla iba o chlp. Teoretická otázka, nestratili by sa zverenci trénera Jána Kozáka na tohtoročnom šampionáte? „Slovensko má dnes dobrú generáciu futbalistov a v súčasnosti máme podľa môjho názoru ešte lepšie mužstvo, ako tomu bolo pred ôsmimi rokmi na MS v Juhoafrickej republike. Ak ho porovnám s reprezentáciami niektorých iných krajín, ktoré štartujú na tohtoročnom šampionáte, myslím si, že by vedelo hrať na úrovni Dánska, Švédska či Švajčiarska. A zaujímavosťou je, že všetky tri tímy, ktoré som spomenul, sa prebojovali do osemfinále turnaja v Rusku,“ zamyslel sa trojnásobne najlepší futbalista Slovenska.

Jeho generácii chýbali skúsenosti


Dušan Tittel odohral v 90-tych rokoch v drese slovenskej reprezentácie viacero kvalifikačných cyklov o postup na MS či EURO, no s vtedajšími spoluhráčmi sa im to ani raz nepodarilo. Čo im k tomu chýbalo? „Existujú na to dva pohľady. Prvý je ten, že v tom čase sa hrali kvalifikácie iným systémom. Počet tímov, ktoré sa prebojovali na záverečné turnaje, bol menší. Druhý pohľad je, že po rozdelení Československa nemalo množstvo našich hráčov reprezentačné skúseností, boli sme takí vari štyri-piati, a tak logicky, že sa to v kvalifikáciách potom prejavilo. Dnes je už iná doba, Hamšík či Škrtel majú na konte okolo stovky štartov v národnom tíme, a samozrejme, že to je na ich hre aj cítiť,“ pokračoval 44-násobný slovenský reprezentant, ktorý nastúpil aj na jedenásť zápasov za federálny tím.



Pred pár dňami informoval Slovenský futbalový zväz (SFZ) o korupcii vo Fortuna lige i v druhej najvyššej súťaži. Krátko predtým sa v bulvárnych médiách pre zmenu objavili informácie o podplácaní, pričom sa v tejto súvislosti spomínal aj brankár Ružomberka Matúš Macík. A keďže Tittel zastáva v tíme fortunaligistu z dolného Liptova funkciu športového i marketingového riaditeľa, zaujímalo nás, ako túto a vôbec správy o korupcii v slovenskom futbale vníma? „Čo sa týka nášho brankára a trénerov, ktorým to Matúš oznámil, postupovali podľa toho, ako boli školení v rámci licenčného systému. Nahlásili to na futbalový zväz i políciu. Teraz je už kompetentná sa k tomu vyjadrovať NAKA, ktorá tento prípad vyšetruje. Každopádne je zlé, keď sa riešia v spojitosti s futbalom veci, ktoré do športu nepatria. Ja osobne budem veľmi pozorne sledovať, ako to celé dopadne, no isté je, že pre futbal to nie je vôbec dobrá vizitka,“ uzavrel Dušan Tittel.