Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

GLOSA J. SOVIARA: Nedráždite Krista bosou nohou

Komentár Foto: Teraz.sk

Predvianočná glosa Juraja Soviara.

Armády šialencov sa opäť chodia modliť do katedrál tovaru. Nuž, opäť sa schyľuje k ošiaľu nekonečných zliav, ktoré prakticky neexistujú. Už iba preto, alebo práve preto, že nič nie je zadarmo. A na toto zistenie nepotrebuje mať človek ani červený diplom Ekonomickej univerzity. Armády ľudí natoľko uverili ,,čiernym piatkom“, že z toho už poniektorí aj predčasne a rýchlo očerneli. Pri pohľade na výpisy z kreditných kariet.

Nikdy som netvrdil, že nakupovanie je niečo nenormálne. Ale hranica hromadenia toho, čo prakticky, alebo o pár dní pôjde konzument vrátiť, alebo to vôbec nepotrebuje, tak tá hranica je už bezhraničná.... v opare obnovených verzií amerických kolied a falošného vareného vína je pravá adventná atmosféra ušliapaná a odhodená niekde do kúta smetiska dejín. Falošne krásne zvončeky spoza veľkej mláky zvonia umieráčik pokoju v dušiach, priateľstvu a čistej láske. Nastáva čas výpredaja duší. Alebo presnejšie - čas predaja duší. Pseudo charite ide karta a niekto si nezištnú pomoc odpisuje z daní. Na námestiach, či v uliciach tlčú nervózne matky svoje deti, vreckári majú raj. Nebo je na predaj.

Z katedrál tovaru sa putuje priamo do kostolov, pokým tu zatiaľ zúri vojna volov a šíri sa choroba šialených práv. Milenci si dajú v parku rande e-mailom zas na iný čas. Výhodný život je len tri v jednom, to káže reklamný hlas. No a v televízii takmer všetky stanice vysielajú príbeh Ježiša Krista.

Ak už teda ľudia putujú z katedrál tovaru do kostolov, mali by prísť na skutočný význam jeho slov a skutkov. V jeho prípade totiž rozhodne nejde o umelo prikrášlený životopis ako v prípade niektorých známych či neznámych top manažérov, či iných verejne činných osôb. Nuž, treba vedieť vnímať a chápať medzi slovami a riadkami. Na to však akosi nie je vôľa, ba ani čas. Veľmi rád si spomínam na časy, keď sme sa v tomto období každý rok stretávali s pár priateľmi. Dokázali sme zastaviť čas, v pokojnej atmosfére sa pozhovárať a úprimne si zaželať pekné a pokojné Vianoce. Ale žiaľ, rokmi je nás čoraz menej a menej a všetky tie úprimné podania rúk a želania väčšina z nich nahradí strohými textovými správami.

Väčšinou im aj s tým pomáha Strýko Vyhľadávač. Ak mám z Kristovho života vytiahnuť len jednu pamätnú scénu a skutok, tak mi napadá iba jedno: Nedráždite Krista bosou nohou.


Konzum mám najradšej ale ten dedinský
na cesty stačia mi aj staré tenisky
Nemám päť žalúdkov cítim sa akurát
hlavné je že sa mám každý deň prečo smiať