Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Gymnastka MOKOŠOVÁ si aj poplakala: Po životnej sezóne musí oželieť MS

Slovenská gymnastka Barbora Mokošová v TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Lepšiu gymnastku nemáme, no Mokošová na MS v Dauhe reprezentovať SR nebude. A práve od toho sa odvíjala naša debata v TABLET.TV.

Bratislava 20. októbra (Teraz.sk) – Má za sebou životnú sezónu, no blížiaci sa svetový šampionát v katarskej Dauhe musí oželieť. Najlepšia slovenská gymnastka Barbora Mokošová si tento nemilosrdný verdikt vypočula z úst lekárov iba pred pár dňami. Dôvodom je zranenie členka pravej nohy, ktoré si privodila ešte minulý mesiac na sústredení v maďarskom Györi. O súčasných zdravotných patáliách, doterajšej kariére, možnej krivde pri bodovaní gymnastických rozhodcov, ale aj o jej na tento šport privysokej postave či ďalších olympijských snoch, sme sa s 21-ročnou rodáčkou z Bratislavy rozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Hoci si Barbora Mokošová prešla doteraz viacerými zraneniami, to súčasné prišlo v najmenej vhodnej chvíli. V aktuálnej sezóne mala totiž formu ako hrom. „Aj preto ma veľmi mrzí, že na svetovom šampionáte nebudem štartovať. A čo sa stalo? Zhruba tri týždne dozadu som na jednom z tréningov na sústredení v Maďarsku zle doskočila na kladine, čoho výsledkom bol výron členka. Pôvodne sa nevedelo, či som si v nohe niečo aj potrhala, alebo ide o klasický výron, a preto padlo rozhodnutie, že tohtoročné majstrovstvá sveta musím vynechať. Bohužiaľ, stalo sa čo sa stalo, čas už nevrátim. Priznám sa, že som si kvôli tomu aj poplakala,“ rozhovorila sa Barbora Mokošová.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S BARBOROU MOKOŠOVOU:



Keď sme už spomenuli aktuálnu sezónu v Mokošovej podaní, za zmienky stojí najmä výpočet jej tohtoročných úspechov na challenge podujatiach Svetového pohára. „V chorvátskom Osijeku som získala striebro na bradlách a na kladine, na prostných som obsadila štvrtú priečku. O pár týždňov nato sa mi v slovinskom Koperi podarilo na bradlách triumfovať, bronz som brala na prostných a na kladine som zaknihovala štvrté miesto. No a pred mesiacom som v maďarskom Szombathely bola druhá na bradlách a tretia na prostných. Žiaľ, súčasné zranenie ma potom eliminovalo z ďalších pretekov SP v Paríži,“ pokračovala.

Gymnastická kariéra netrvá v porovnaní s inými športmi ani zďaleka tak dlho. Niet sa čo čudovať, veď pri niekoľkohodinových tréningoch denne, ktorých súčasťou sú stovky výskokov, premetov či sált, je to aj logické. Dokedy to gymnasti zväčša aktívne ťahajú? „V poslednom čase sa tá hranica posúva. V súčasnosti nie je nič neobvyklé, ak niekto súťaží aj ako 25-ročný či v tridsiatke. Už je to naozaj bežné. Raritou medzi gymnastkami je však jedna pretekárka z Uzbekistanu, ktorá má možno aj 47 rokov a stále sa drží v top forme a na najvyššej úrovní. Ja osobne by som to chcela potiahnuť minimálne do olympiády v Tokiu, ktorá sa bude konať o dva roky. Potom uvidím, aký bude môj zdravotný stav. Nebudem však klamať, že pomýšľam aj na OH 2024 v Paríži, no o tom zasa nechce nič počuť môj tréner,“ prezradila s úsmevom Mokošová.

Na Rio má krásne spomienky


Nemenej zaujímavou témou pri športových gymnastkách je ich výška. Pri preskoku, na kladine, prostných či na bradlách možno badať v drvivej väčšine prípadov súťažiace s útlymi postavami, pričom Barbora patrí so svojimi 168 centimetrami k najvyšším na svete. Sú centimetre navyše v porovnaní s ostatnými pretekármi pre ňu nevýhodou? „Všetko má svoje plusy i mínusy. Plusy sú v tom, že pri vyššej postave majú pohyby a cvičenie vzduch, sú akoby priestrannejšie v porovnaní so zostavou malých gymnastiek. Tie však majú zasa výhodu napríklad na bradlách, lebo medzi žrde sa s prehľadom zmestia. Keď sa na ne zavesím ja, musím byť na milimeter presná, aby som nohami nešúchala o žinenky,“ zamyslela sa slovenská reprezentantka.



Jeden z najväčších snov si naša sympatická gymnastka splnila pred dvomi rokmi, a to účasťou na OH v Riu de Janeiro. Hoci na brazílskom podujatí pod piatimi kruhmi obsadila konečnú 45. priečku, olympiádu si dokonale užívala. „Čo sa týka môjho umiestnenia, vždy to môže byť lepšie. Urobila som však všetko pre to, aby som tam ukázala, čo všetko viem a ako viem cvičiť. S výnimkou jedného pádu na kladine som podľa mňa zacvičila veľmi dobre, takže som bola sama so sebou spokojná,“ vrátila sa myšlienkami dva roky dozadu Barbora Mokošová, ktorej sa splnil v Riu sen aj v tom, že sa tam mohla stretnúť s americkými gymnastkami, ktoré patria k absolútnej svetovej špičke. „Stretla som však aj plaveckú hviezdu Michaela Phelpsa či tenistku Serenu Williamsovú,“ dodala.