Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Tréner SR 21 Pavel HAPAL: Čaká ma papierovo ešte silnejšia generácia

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Pavel Hapal v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

S trénerom futbalovej reprezentácie SR do 21 rokov P. Hapalom sme sa v štúdiu TABLET.TV porozprávali o viacerých témach, no najviac sme sa venovali nedávno skončenému európskemu šampionátu v Poľsku.

Bratislava 22. júla (Teraz.sk) – Hoci od tohtoročných majstrovstiev Európy do 21 rokov ubehol už mesiac, do štúdia TABLET.TV sme si pozvali trénera slovenských futbalistov Pavla Hapala. V ňom sa už bez emócii vyjadril k výsledku zápasu Taliansko – Nemecko, ktorý jeho zverencom definitívne zabuchol semifinálové brány, v skratke zhodnotil celkové vystúpenie jeho družiny na šampionáte, spomienkami sme sa vrátili k jeho trénerskému angažmánu v Žiline, s ktorou to pred pár rokmi dotiahol až do skupinovej fázy Ligy majstrov, no v skratke sme s ním prebrali aj jeho hráčsku kariéru, ktorej ozdobou bol gól do siete slávneho Realu Madrid.

Slovenskí futbalisti odohrali na kontinentálnom šampionáte tri zápasy, prezentovali sa skvelými výkonmi a k postupu medzi štyri najlepšie tímy ich chýbal len kúsok šťastia. Napokon ich však oň pripravil výsledok duelu Taliansko – Nemecko (1:0), po ktorom sa tréner Hapal pre médiá vyjadril: „To, čo predviedli Nemci a Taliani, bola jedna veľká hanba. Ak je fair play to, že hrám na prehru 0:1, tak to predsa do futbalu nepatrí! Takže niekto by s tým mal niečo robiť, aj keď sa to týka takej veľkej krajiny, akou je Nemecko.“ Ako sa na tieto vyjadrenia, ale i samotný výsledok spomínaného stretnutia pozerá s odstupom času? „Čítal som v médiách, že som sa za to ospravedlnil, ale ono to nebolo celkom tak. Ja som sa totiž neospravedlňoval za to, čo som si myslel, akurát za to, ako som to povedal. Nehovorím, že sa pred zápasom obe reprezentácie medzi sebou dohodli, to určite nie, ale priebežný výsledok z druhého zápasu medzi Českom a Dánskom dianiu duelu Nemcov s Talianmi napomáhal. Napokon, veď pískal celý štadión... Takže stále som toho názoru, že niečo také na takýto turnaj nepatrí. Na druhej strane, systém šampionátu bol tento rok nastavený tak, že to umožnil,“ vysvetlil Pavel Hapal.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S PAVLOM HAPALOM:



Slová slovenského kormidelníka neostali bez odozvy. Zareagoval na ne tréner talianskej reprezentácie do 21 rokov Luigi di Biago, ktorý ich doslova označil za výhovorky lúzrov a verejne žiadal potrestanie trénera Hapala zo strany UEFA. Ako to vnímal náš kouč? „Určite v tom boli emócie aj z jeho strany, cítil sa asi urazený. Zaujímavosťou však je, že niečo podobné sa stalo Talianom pred dvomi rokmi na európskom šampionáte v Čechách a aj on sa vtedy vyjadril skoro ako ja, akurát inými slovami. Tým pádom neviem, prečo by som mal byť potrestaný...,“ položil si rečnícku otázku Hapal.

Na Žilinu má krásne spomienky


Po júnových ME skončilo kvôli veku v kádri úspešnej „dvadsaťjednotky“ viacero hráčov. Českému kormidelník na slovenskej lavičke, ktorý vo februári predĺžil so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) zmluvu o ďalší kvalifikačný cyklus, však z toho vrásky na čele nepribudli. „Papierovo by mala byť generácia, ktorá prichádza do reprezentácie tejto vekeovej kategórie, ešte silnejšia, respektíve sa jej dávajú väčšie šance na úspech. Jej hráči už majú totiž za sebou viacero kvalitnejších zápasov. Ťažko však dopredu hovoriť, aká bude realita, no ja verím, že sa nám podarí vytvoriť minimálne tak silnú a skvelú partiu, akú som mal pod palcom za uplnyulé dva roky a potom aj na európskom šampionáte,“ zaželal si český kormidelník.

NEPREHLIADNITE: BRAŇO NIŇAJ: Tréner Hapal povedal pravdu, nemá sa za čo ospravedlňovať

Pavel Hapal viedol pred reprezentáciou SR do 21 rokov rôzne kluby v Česku, na Slovensku i v Poľsku, pričom najväčšie úspechy zažil ako tréner Žiliny. So šošonmi vyhral v sezóne 2009/10 majstrovský titul, aby sa s nimi následne prebojoval aj do skupinovej fázy prestížnej Ligy majstrov, kde mali do činenia s londýnskou Chelsea, Olympiqueom Marseille a Spartakom Moskva. Ako si na toto obdobie rodák z Kroměříža spomína? „V Žiline som prežil krásne dva roky. V určitom čase sme prechádzali obdobím, keď sme si už mysleli, že sa nám získať titul nepodarí, no napokon to vyšlo. Niečo podobné sme potom zažili v predkole Ligy majstrov, ale nakoniec sme predsalen postúpili do hlavnej fázy. Tie obdobia boli teda rôzne. Veľmi rád však na ne spomínam, pretože pod Dubňom bola v tom čase skvelá partia, od hráčov, cez realizačný tím až po vedenie klubu a fanúšikov. Vo všeobecnosti sa na úspešné časy spomína zväčša v dobrom a práve v Žiline som také časy zažil,“ vrátil sa myšlienkami pár rokov dozadu 47-ročný kouč.



Úspešnú kariéru má však Hapal za sebou aj ako hráč. Zo známejších klubov obliekal počas nej dresy Sigmy Olomouc, Dukly Praha, Bayeru Leverkusen, Tenerife či pražskej Sparty a jeden z hviezdnych okamihov zažil práve v olomouckých farbách. V sezóne 1991/92 totiž Sigma vo štvrťfinále Pohára UEFA narazila na slávny Real Madrid a hoci po výsledkoch 1:1 a 0:1 z ďalšieho diania vypadla, o jediný gól v sieti španielskeho veľkoklubu sa nepostaral nik iný, ako v tom čase ešte len 22-ročný Pavel Hapal. „Už predtým sa mi podarilo streliť tri góly Hamburgu, čo ma spolu s presným zásahom do siete Realu nakoplo a hneď po tejto sezóne som prestúpil do Leverkusenu. Vďaka tomu sa mi teda otvoril dvere ďalej, o veľký krok vyššie. Čo sa týka samotného gólu madridskému klubu, samozrejme, že to bol krásny pocit, ktorý by potešil dozaista každého,“ dodal s úsmevom Pavel Hapal.