Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Do súboja s Pellegrinim a Korčokom môže ísť len známa osobnosť

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Vzhľadom na to, že najneskorší možný termín prvého volebného kola je 13. apríl 2024, na rozbiehanie novej kampane už podľa Hrabka neostáva veľa času (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 9. decembra (Teraz.sk) – Ako výrazní favoriti nadchádzajúceho súboja o post hlavy štátu sa javia predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) a exminister zahraničných vecí Ivan Korčok. Ak by do reálneho súboja s nimi chcel ísť nový kandidát, musela by to už byť veľmi známa osobnosť. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Zámer kandidovať ohlásil bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš a zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková. Vzhľadom na to, že na kandidatúru stačí pri splnení zákonných podmienok získať 15 poslaneckých podpisov alebo 15 000 podpisov na petícii, sa podľa Hrabka dá očakávať, že sa počet kandidátov ešte zvýši. „Neviem odhadnúť, kto to všetko bude. Ale som presvedčený, že budú skôr len do počtu,“ povedal.


Vzhľadom na to, že najneskorší možný termín prvého volebného kola je 13. apríl 2024, na rozbiehanie novej kampane už podľa Hrabka neostáva veľa času. Korčok aj Pellegrini podľa neho už kampaň reálne robia, hoci druhý menovaný ešte svoj zámer kandidovať doteraz oficiálne nepotvrdil. „Aj Ivan Korčok najskôr odmietal potvrdiť, že bude kandidovať, hoci sme všetci vedeli, že bude,“ pripomenul Hrabko.



Aj rozhodnutia vlády, ktorá napriek konsolidácii verejných financií plánuje navýšiť trináste dôchodky a plošne garantovať nezvyšovanie cien energií, podľa Hrabka súvisia s tým, že nás na budúci rok čakajú krátko po sebe dvoje voľby, po prezidentských aj voľby do Európskeho parlamentu.

V tejto chvíli je podľa Hrabka téma prezidentských volieb prekrytá politickými témami súvisiacimi s prijímaním štátneho rozpočtu a výmenou moci po parlamentných voľbách, v novom roku sa to však postupne bude meniť.

Rozpočet, rušenie ÚŠP a energie
Na margo rozhodnutia vlády napriek časovému stresu schváliť štandardný rozpočet a vyhnúť sa rozpočtovému provizóriu, Hrabko povedal, že takto sa napokon rozhodla zatiaľ každá vláda. „Ani do tohto roku sme nevstupovali v rozpočtovom provizóriu. Vieme, čo všetko sa dialo, ale vtedajší premiér Eduard Heger to nakoniec ustál,“ pripomenul. „Rozpočet, nech už je akýkoľvek, vám dáva voľnosť presúvať peniaze. Môžete s ním ďalej narábať, to nie je žiadne zlaté teľa, ktoré by sa nesmelo rozbiť,“ dodal.

Na margo rozhodnutia vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry Hrabko povedal, že je zrejme už nezvratné. „Protestov môže byť mnoho, koniec-koncov, jeden z dôvodov môže byť aj skrátené legislatívne konanie. Ale parlamentné mimovládne strany by mali byť tie posledné, ktoré by mali pripomínať zneužívanie zrýchleného konania. Stačí sa pozrieť, čo sme tu mali v predchádzajúcom volebnom období,“ poznamenal. Dodal, že koaliční politici sľubovali zrušenie tejto inštitúcie už v predvolebnej kampani.

Ceny energií pre domácnosti sa v budúcom roku nezvýšia, keďže sa ich vláda rozhodla plošne zastropovať. „Je omnoho ľahšie, keď sa dá všetkým rovnako, ako prenastavovať tie systémy. Ale tým pádom sa dá hovoriť, že to nie je sociálne opatrenie, ale rovnostárske,“ povedal Hrabko, podľa ktorého takto dostanú pomoc od štátu aj ľudia, ktorí ju nepotrebujú.