Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

HRABKO: Prezidentka nemusí čakať, novú vládu môže vymenovať aj hneď

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Vyrovnaný rozpočet neberie vážne nikto, ani vláda Ľ. Ódora, ktorá návrh pripravila, povedal J. Hrabko (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 12. októbra (Teraz.sk) – Keďže dočasná vláda Ľudovíta Ódora nemá dôveru parlamentu, prezidentka nemusí čakať na ustanovujúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR a nový kabinet Roberta Fica môže vymenovať kedykoľvek. Ak by mala k dispozícii návrh zloženia nového kabinetu, tak aj hneď teraz. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Za normálnych okolností by dosluhujúca vláda podala po ustanovujúcej schôdzi parlamentu demisiu, to však dočasný kabinet premiéra Ódora urobiť nemôže. „Pani prezidentka môže vládu odvolať kedykoľvek a vymenovať akúkoľvek inú. Vláda pána Ódora nemôže podať po ustanovujúcej schôdzi parlamentu demisiu, takže niet na čo čakať,“ odpovedal Hrabko na otázku, či má Robert Fico šancu reprezentovať Slovensko na konci októbra na summite Európskej únie už ako premiér.



Samotný podpis memoranda medzi Smerom-SSD, Hlasom-SD a SNS pokladá Hrabko skôr za slávnostný signál určený verejnosti, ale aj hlave štátu o tom, že sa títo politici dokázali rozhodnúť a dohodnúť na vytvorení novej vládnej koalície.

„Pani prezidentka bude podľa môjho názoru vyžadovať aj podpisy najmenej 76 poslancov. Ale je to posolstvo, že Robert Fico dosiahol to, čo na Slovensku nedosiahol nikto predtým a bude po štvrtý krát premiérom,“ konštatoval Hrabko.



Iniciatívu mali podľa neho vo voľbách voliči, po ich rozhodnutí lídri politických strán pri koaličných rokovaniach a po odovzdaní podpisov hlave štátu ju prevezme prezidentka Zuzana Čaputová. Ona rozhodne o tom, či a kedy vymenuje Roberta Fica do funkcie premiéra a následne na jeho návrh členov vlády.

Ustanovujúcu schôdzu parlamentu má prezidentka zvolať do 30 dní od parlamentných volieb. „Ústavná poistka je, že ak by pani prezidentka nezvolala ustanovujúcu schôdzu NRSR do tridsiatich dní, parlament sa zíde sám od seba,“ povedal Hrabko. Na tejto schôdzi si poslanci rozdelia parlamentné funkcie, vrátane tých, ktoré tradične dostáva k dispozícii opozícia. „Je na nej, aby ukázala, či sa dokáže dohodnúť, alebo sa bude hádať. A, samozrejme, pri samotnej voľbe potrebuje opozícia aj dohodu s koalíciou,“ upozornil.

Jednou z prvých úloh novej vládnej koalície bude príprava rozpočtu na budúci rok, pričom návrh vyrovnaného rozpočtu z dielne kabinetu Ľudovíta Ódora vníma Hrabko len ako splnenie si formálnej povinnosti. „Vyrovnaný rozpočet neberie vážne nikto, ani vláda pána Ódora. Naozaj si veľmi uľahčili prácu,“ povedal Hrabko. „Na tom rozpočte už podľa mňa ľudia novej trojkoalície pracujú a ak by to nestihli, tak sa budúci rok začne rozpočtovým provizóriom. Čo znamená, že by sa išlo podľa rozpočtu na rok 2023,“ dodal.

Na margo koaličných rokovaní Hrabko poznamenal, že teoretickú šancu dosiahnuť koaličnú väčšinu malo aj Progresívne Slovensko, ale voľby vyhral Smer-SSD a omnoho skúsenejší líder Robert Fico si už nenechal vziať iniciatívu. Okrem toho sa počas koaličných rokovaní potenciálni partneri z PS a SaS podľa Hrabka začali v médiách hádať o tom, čo by mali Hlasu-SD ponúknuť.

„Keď sa dvaja potenciálni partneri začnú verejne hádať o kreslá, ktoré nemajú a ani nebudú mať, tak to by zutekal aj omnoho neskúsenejší politik ako Peter Pellegrini,“ povedal Hrabko. Podľa Hrabka má Progresívne Slovensko, ale aj KDH po parlamentnej prestávke úplne neskúsené vedenie a pobyt v opozícii môžu využiť práve na to, aby potrebné skúsenosti získali. Pripomenul, že väčšina strán, ktoré išli do vlády hneď po svojich prvých voľbách, volebné obdobie nezvládla a dopadli zle.