Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Schôdza NRSR o nedôvere ministrovi vnútra bola zbytočne dlhá

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Odpoveď na otázku, či bol postup ministra pri postavení trestne stíhaných vyšetrovateľov mimo službu v súlade so zákonom, podľa Hrabka parlamentná diskusia nedala (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 2. decembra (TASR) – Opozícia má právo iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR s cieľom vysloviť nedôveru členovi vlády kedykoľvek na to vidí dôvody, bez ohľadu na to, že jej reálne šance odvolať ministra sú malé. Rokovanie parlamentu o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Matúšovi Šutaj Eštokovi (Hlas-SD) však bolo kvôli obštrukciám opozície aj koalície zbytočne dlhé. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Opozícia sa podľa neho iniciovaním takejto schôdze v prvom rade snaží nastoliť do verejného diskurzu tému, na ktorej jej záleží, samotné odvolanie člena vlády jej však parlamentná väčšina takmer nikdy neumožní. „S výnimkou jediného prípadu, odvolania ministra zdravotníctva Viliama Soboňu pred mnohými rokmi, si vládna koalícia toto vždy stráži,“ pripomenul Hrabko.



Mimoriadne dlhá rozprava podľa neho nebola spôsobená množstvom nových argumentov v prospech alebo neprospech postupu ministra, ale obštrukciami. „Tak dlho bola zbytočná, ale, zase, poslanci sa vyrozprávali, každý sa musel aj predstaviť a vyskúšať si to. Mimovládni poslanci použili obštrukciu a koalícia nechcela byť horšia. A tým pádom sa to naťahovalo,“ poznamenal Hrabko.



Odpoveď na otázku, či bol postup ministra pri postavení trestne stíhaných vyšetrovateľov mimo službu v súlade so zákonom, podľa Hrabka parlamentná diskusia nedala. „Šibrinkovať so zákonnosťou sa neoplatí. Samozrejme, mimovládne strany budú vždy tvrdiť, že vládna koalícia porušuje zákon. A vládna koalícia bude tvrdiť, že zákon neporušuje, že to robila bývalá vládna koalícia,“ povedal.

Dodal, že výsledkom legislatívnych zmien z minulého volebného obdobia bolo skôr posilnenie zákonných právomocí ministra vnútra. „Napríklad v prípade výmeny policajného prezidenta postupoval minister vnútra prísne v súlade so zákonom, ktorý mu pripravila minulá vládna koalícia,“ pripomenul Hrabko.

Na margo mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú iniciuje vládny Smer-SD na tému správy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o výstave EXPO Dubaj, Hrabko povedal, že odvedie pozornosť verejnosti od aktuálnych krokov vlády. „Pozornosť verejnosti a médií sa sústredí na dianie v parlamente, kde budú hovoriť proti Richardovi Sulíkovi a on sa bude brániť. Ale vecnosť v tom nevidím,“ povedal Hrabko. Dodal, že parlament podľa neho nemá ako otázky tejto výstavy v praxi riešiť, môže len niečo konštatovať v uznesení.

Na margo návštevy nového slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Českej republike Hrabko povedal, že to bola zdvorilostná návšteva, aká sa realizuje vždy po voľbách v jednej alebo druhej krajine. „Je to akási nostalgia. Česko a Slovensko sú dva suverénne a samostatné štáty, rozdiel medzi nimi sa neustále zväčšuje,“ tvrdí Hrabko.

Vymenovanie Dušana Keketiho za splnomocnenca vlády pre cestovný ruch a šport považuje Hrabko za logický krok. Plánované vytvorenie nového ministerstva pre cestovný ruch a šport sa podľa neho môže, ale aj nemusí podariť k avizovanému termínu 1. január 2024, splnomocnenec vlády však môže niektoré prípravné procesy rozbehnúť už skôr.