Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Vládnuť lepšie ako Matovičova a Hegerova vláda nebude ťažké

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Dá sa zhodnúť na tom, že krajina, povedané slovami Václava Havla, nevzkvétá. Že situácia nie je dobrá, povedal v TASR TV J. Hrabko (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 28. októbra (Teraz.sk) – Každá nastupujúca vláda by sa mala snažiť prekonať svojich predchodcov a dosiahnuť, aby sa ľuďom na Slovensku žilo lepšie, dôstojnejšie a spokojnejšie ako predtým. Nízky štandard vládnutia za posledných tri a pol roka skráteného volebného obdobia však túto úlohu novému kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) výrazne uľahčuje. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Vyhrotené politické súboje vo vnútri vládnej koalície, alebo členmi vlády medzi sebou, intenzívne sledované médiami, budú podľa Hrabka v budúcnosti skôr výnimočné. „Nemyslím si, že by Robert Fico dopustil až také verejné spory ako Igor Matovič,“ odhaduje.

Vnútorné pnutia v trojčlennej koalícii podľa Hrabka určite vznikať budú, skúsený premiér by však mal ustrážiť, aby neprekročili únosnú mieru. „Koniec-koncov, vláda bude pod kontrolou parlamentu,“ pripomenul Hrabko, že posledný rok skráteného volebného obdobia prebehol na Slovensku v znamení dočasných vládnych kabinetov, ktoré nemali dôveru Národnej rady SR.



Predchádzajúce vlády podľa Hrabka nastavili nízko latku v rešpektovaní zákona ústavnými činiteľmi, mnohé improvizácie boli podľa neho na hranici zákona, alebo ju dokonca prekračovali. „Pamätáme si igelit natiahnutý v parlamente,“ pripomenul hlasovanie poslancov nakazených vírusom covid-19 v Národnej rade SR.



Ak by v priebehu tohto volebného obdobia polícia zadržala niektorého poslanca Národnej rady SR, nebude to podľa Hrabka nič výnimočného, keďže v predchádzajúcom volebnom období sa to už tiež stalo.

Kultúra diskusie v parlamente sa podľa Hrabka príliš nezlepší, keďže doň aj v týchto voľbách postúpilo viacero poslancov známych hrubým a agresívnym slovníkom, ale ich vplyv na samotnú parlamentnú prácu už bude podľa neho marginálny.

V parlamente sa podľa neho Smeru-SD, Hlasu-SD a Slovenskej národnej strane podarilo vytvoriť stabilnú väčšinu, ktorá sa napokon premietla do menovania v poradí už štvrtej vlády Roberta Fica. „Menovanie vlády je úspechom všetkých troch strán, ktoré zložili vládnu koalíciu a neúspechom tých, ktorí sa vládnu koalíciu snažili skladať, ale sa im to nepodarilo,“ konštatoval Hrabko.

Postup prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá si najprv vyžiadala neoficiálny zoznam členov vlády a potom vyhlásila, že nepristúpi k menovaniu premiéra, pokiaľ nebude kandidatúra Rudolfa Huliaka (nom. SNS) na pozíciu ministra životného prostredia zmenená, bol podľa Hrabka v rozpore s ústavou. Keďže sa však Huliak nedostal do oficiálnej nominácie, ktorú mohol Robert Fico predložiť až v pozícii premiéra, jeho šance na úspech v prípade sťažnosti na Ústavný súd SR sú malé.

„Je to za nami. Ustúpila aj pani prezidentka, aj koalícia so svojou nomináciou. Vôľa voličov je naplnená, máme nový parlament, nových poslancov a vládu a to je definitívna bodka za voľbami,“ konštatoval Hrabko.

Situácia, v ktorej nová vláda Slovensko preberá, je podľa Hrabka zložitá. „V tomto viac dám na odborníkov ako na politikov. Pán Ódor pripravil akýsi odpočet. Čo sa týka financií, je autoritou napríklad rozpočtová rada. Ale dá sa zhodnúť na tom, že krajina, povedané slovami Václava Havla, nevzkvétá. Že situácia nie je dobrá,“ konštatuje Hrabko. Vládny kabinet je zložený zo skúsených ministrov, ale aj úplných nováčikov, výhodou pri riešení problémov by však podľa Hrabka mohol byť skúsený premiér.

Na margo účasti Roberta Fica na summite lídrov Európskej únie v Bruseli 26. a 27. októbra, Hrabko povedal, že to najdôležitejšie zaznie v kuloároch a verejnosť sa to dozvie až s odstupom času, ak vôbec. „Robert Fico pozná v Bruseli naozaj každý kút. Na rozdiel od jednoročného premiéra Igora Matoviča alebo Eduarda Hegera, či Ľudovíta Ódora, je tam doma. Nemyslím si, že budú až tak zaujímavé oficiálne výstupy, ktoré tam bude mať, skôr tie neoficiálne,“ uzavrel Hrabko.