Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

HRABKO: Vo voľbách nepôjde o charakter štátu, ale o legitimitu vlády

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Dlhé obdobie vládli dočasné vlády s legitimitou odvodenou od rozhodnutia prezidentky a je čas, aby vládu opäť kreoval parlament pochádzajúci z volieb, povedal J. Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 26. septembra (TASR) – V nadchádzajúcich voľbách nepôjde o demokratický charakter štátu, ako to niektoré strany tvrdia v predvolebnej kampani, ale o to, aby mala nová vláda legitimitu priamo od voličov a nie iba od prezidentky Zuzany Čaputovej. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Upozornil, že tri posledné vládne kabinety tohto skráteného volebného obdobia boli dočasné a svoju legitimitu nemali odvodenú od rozhodnutia voličov. „Každý uzná, že tri vlády, ktoré mali legitimitu len od pani prezidentky, sú dosť a je čas na to, aby ich vystriedala vláda s legitimitou ľudu,“ povedal Hrabko.



Po dlhom období neštandardného riadenia štátu dočasnými vládami môžu podľa neho parlamentné voľby vrátiť chod vecí verejných do normálnych koľají. "Tieto voľby nebudú ničím výnimočným, ako často počúvam. Nejde o žiadny charakter štátu. O ten išlo v roku 1998, kedy sa naozaj lámal chlieb. Teraz pôjde o bežné voľby, ktorých výsledkom bude vláda s legitimitou ľudu," podčiarkol Hrabko.



Mobilizácia voličov proti návratu Roberta Fica k moci je podľa Hrabka na Slovensku už tradičná a časť voličov ju akceptuje. Na druhej strane, aj mobilizácia opozície za zmenu aktuálneho štýlu riadenia štátu môže podľa neho u časti voličov bodovať. „Ľudia sú zvyknutí na voľbu proti Ficovi. Ale tri roky tu vládla alternatíva voči Robertovi Ficovi. Sami sa tak označili. A vidíme, kam to dopracovali,“ poznamenal Hrabko.

Lídrovi OĽANO Igorovi Matovičovi podľa neho už historicky patrí to, že bol po Vladimírovi Mečiarovi prvým politikom, ktorý dokázal Roberta Fica vo voľbách priamo poraziť. „Vláda Igora Matoviča nevstúpi do dejín ako najlepšia, ako nás presviedčal svojho času, ale ako vláda, ktorá vládla najkratšie. Matovičovi sa nedá uprieť, že dokázal Fica poraziť vo voľbách. Ale druhá vec je, ako s mocou nakladal,“ povedal Hrabko.

Hrabko pokladá za správne, že prezidentka Zuzana Čaputová apeluje na voličov, aby sa volieb zúčastnili, lebo vyššia účasť voličov následne znamená aj vyššiu legitimitu zvoleného parlamentu a ním vytvorenej vlády.

Jej rozhodnutie obrátiť sa krátko pred voľbami na ústavný súd, aby posúdil, nakoľko je generálny prokurátor povinný jej poskytovať spisy z prípadov riešených na základe paragrafu 363 Trestného poriadku, však považuje za nepriamy vstup do predvolebnej kampane.

Na súd sa hlava štátu podľa neho mohla pokojne obrátiť aj po voľbách, kedy by to už nijako nemohlo interferovať s predvolebnou kampaňou. „Napokon, rozhodnutie ústavného súdu sa podľa môjho názoru dozvieme až o niekoľko rokov, v každom prípade po voľbách,“ upozornil.

Za predvolebný ťah považuje aj avízo lídra Smeru-SD Roberta Fica, že má v úmysle iniciovať proti prezidentke ústavnú žalobu kvôli podozreniu zo snahy ovplyvňovať živý prípad. „Uvidí sa, akú silu bude mať Robert Fico v parlamente. Ale teraz mu to poslúžilo, lebo hodil udičku a všetci o tom hovorili. Podľa mňa to ani nemyslí vážne,“ uzavrel Hrabko.