Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

J. CROWLEY: Ľudia si myslia, že EÚ má migračnú politiku nastavenú zle

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol John Crowley, šéf sekcie pre výskum, vývoj a prognostiku v Organizácii Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol John Crowley, šéf sekcie pre výskum, vývoj a prognostiku v Organizácii Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO.

Bratislava 20. decembra (TABLET.TV) – Ústrednou témou diskusie v štúdiu TABLET.TV bola migrácia. Práve pri príležitosti tejto témy navštívil Crowley Slovensko na pozvanie ministerstva zahraničných vecí, a to v poradí už tretí raz. "Mojou úlohou je vystúpiť s prednáškou na konferencii organizovanej Univerzitou Komenského, a tá je venovaná práve migráciám," odôvodnil svoju návštevu Slovenskej republiky.

Ako už štvrtý hosť Pavla Demeša z organizácie UNESCO priblížil aj svoje pôsobenie v nej. "Zodpovedám za programy týkajúce sa sociálnych transformácií, ktoré sa zaoberajú otázkami, akou je napríklad spolupráca s ľuďmi, ktorí sa profesionálne venujú sociálnym a humanitným vedám, čiže ľuďmi z akademickej obce," uviedol. Crowley zároveň upozornil na skutočnosť, že UNESCO nie je agentúrou, ktorá by vo svojej agende mala priamo tému migrácie. "To je úlohou Medzinárodnej organizácie pre migráciu," objasnil, pričom dodal, že UNESCO aj napriek tomu zohráva dôležitú úlohu v niektorých sférach, ktoré s problematikou migrácie bezprostredne súvisia.



Crowley sa domnieva, že ak ide o diskusie o migrácii, väčšina z nich sa dnes neopiera o reálne fakty, od faktografických presností sú veľké odchýlky a diskusie sú skôr hnané emóciami, čo, podľa slov Crowleyho, politici v súčasnosti majú tendenciu zneužívať. "Ľudia si tiež myslia, že Európska únia má migračnú politiku nastavenú zle a nekontroluje ju. Dojmy sú mnoho krát silnejšie, než argumenty," podotkol.

Z dlhodobého hľadiska by čiastočným riešením otázky migrácie bol stav, "keď by mal mať každý možnosť migrovať, ale nemal by byť k tomu nútený", uzavrel.