Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

J.HRABKO KOMENTUJE ROZHODNUTIE PREZIDENTKY VYMENOVAŤ VLÁDU: Domaľované

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

R. Fico môže ísť vo štvrtok ako premiér už kamkoľvek – aj do Bruselu, píše J. Hrabko.

Po ústupku prezidentky Z. Čaputovej prišiel aj ústupok SNS, ktorá namiesto navrhnutého R. Huliaka do funkcie ministra životného prostredia, do nej najnovšie navrhuje T. Tarabu. Nič tak nebráni hlave štátu, aby povolebnú situáciu už viac nebrzdila, ale čo najskôr realizovala a po vymenovaní premiéra vymenovala aj ďalších členov vlády. Vôľu voličov je totiž nutné nielen akceptovať, ale tiež naplniť.

Napokon, stanovisko paláca po oznámení SNS o výmene nominantov – a jeho akceptovaní budúcim premiérom – je už známe. Vymenovanie sa uskutoční v stredu, 25. deň po oznámení výsledkov volieb a 9 dní po podpísaní Koaličnej dohody. Nič tak už nebráni a ani nezabráni nástupu 4. vlády R. Fica, čo je rekord, ktorý možno už nikto nikdy na Slovensku neprekoná. Stalo sa tak síce za oprávneného podozrenia, že hlava štátu nepostupovala v súlade s Ústavou, ale to to najmä preto, lebo politické prádlo prala verejne a nie za múrmi paláca. Isto, robila tak aj SNS, ale medzi touto stranou a hlavou štátu je priepastný rozdiel. Alebo by aspoň mal byť.

Ďalší postup by mal byť teda nasledovný – zajtra, po zložení sľubu poslancov a zvolení funkcionárov parlamentu nastane najskôr čas, aby Mgr. B. Kollár a prípadne P. Pčolinský alebo obaja naraz opustili rokovaciu sálu. Následne by mala byť ustanovujúca schôdza prerušená, vymenovaný premiér a na jeho návrh ďalší členovia vlády a potom môže ustanovujúca schôdza pokračovať aj skladaním sľubu náhradníkov. Na podanie demisie vlády prezidentky Z. Čaputovej pod vedením Ľ. Ódora čakať netreba, lebo ju podať nemôže a nesmie – vládla bez dôvery parlamentu a s ňou odíde aj do minulosti. A R. Fico môže ísť vo štvrtok ako premiér už kamkoľvek – aj do Bruselu.

Samozrejme, v parlamente zostáva už len na vládnej koalícii ako si rozvrh práce dohodne, pretože má v ňom väčšinu, ako je všeobecne známe, kto má väčšinu ten rozhoduje aj vládne. Nedá sa však predpokladať, že vzápätí po ustanovujúcej schôdzi by okamžite nasledovala prvá schôdza v tempe roka 1994, známa ako Noc dlhých nožov. Na to vládna koalícia jednoducho nemá, má však na politické pestvá iného, hoci aj podobného druhu.

Tak či onak, ukončením ustanovujúcej schôdze parlamentu bude naplnená vôľa voličov a vymenovaním vlády na jej základe aj dohoda politikov. Voliči si však dlho neoddýchnu, keďže už o pár mesiacov pôjdu k volebným urnám opäť – najskôr budú voliť hlavu štátu a po nej aj europoslancov. Samozrejme, za predpokladu, že to nová vládna moc nepopletie a nedopletie.