Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

KMEC: Premiérovi radím orientovať SR k európskym štruktúram

Peter Kmec, poradca predsedu vlády SR Petra Pellegriniho. Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol Peter Kmec, poradca predsedu vlády SR Petra Pellegriniho.

Bratislava 17. októbra (TABLET.TV) – Predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini má eminentný záujem posunúť imidž Slovenska aj konkurencieschopnosť krajiny dopredu. Vytvoril preto expertný poradný tím z oblasti akadémie, súkromného sektora a vládnych inštitúcií s cieľom otvoriť diskusiu o tom, ako posunúť Slovenskú republiku v oblasti vyššej konkurencieschopnosti, vyššej pridanej hodnoty investícií a kvalitnejšej pracovnej sily. V relácii SVET Tu a teraz na TABLET.TV to uviedol Peter Kmec, poradca predsedu vlády SR Petra Pellegriniho.

V tejto súvislosti tiež spomenul, že vláda chce v horizonte dvoch rokov pripraviť materiál, ktorý má ukázať spôsoby, ako spomenuté ciele naplniť. "Týka sa to, samozrejme, aj efektívnejšieho čerpania eurofondov," doplnil Kmec.

Podľa Kmeca chce premiér Pellegrini nadviazať užšiu komunikáciu s rezortom diplomacie. "Predseda vlády má tiež záujem o užšiu komunikáciu s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Chce sa venovať európskym a zahranično-politickým témam, chce napájať otázky prosperity a blahobytu krajiny smerom na zahraničnú službu," uviedol v diskusii.



Pokiaľ ide o zahranično-politickú orientáciu Slovenska, Kmec sa domnieva, že v súčasnej dobe v spoločnosti pretrvávajú snahy o hľadanie inej formy orientácie krajiny. "Prevažná časť obyvateľov Slovenska doteraz videla budúcnosť a prosperitu krajiny v európskom a západnom priestore. Bol by som najradšej, keby sme sa vrátili k stavu z obdobia spoločného vyhlásenia ústavných činiteľov, kde sa spoločne postavili za smerovanie Slovenska smerom k európskym a transatlantickým štruktúram. Taká je aj moja rada premiérovi z pozície jeho poradcu a verím, že na to budú reagovať všetci traja ústavní činitelia," priblížil Kmec.

Ako tiež uviedol, premiér Pellegrini sa v súčasnej dobe usiluje aj o posilnenie právneho štátu a chce garantovať transparentnosť vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. K teórii o tom, že išlo o operáciu riadenú zo zahraničia, sa neprikláňa. "Premiér plne dôveruje vyšetrovaniu orgánov činných v trestnom konaní. Všetky indície naznačujú, že čin, ktorý sa stal, bol uskutočnený za účasti vnútorných aktérov. Musíme si ale počkať na konečné výsledky vyšetrovania. Nateraz v tom žiadnu ruku vonkajších aktérov nevidíme. Bude zaujímavé sledovať, keď sa podarí vystopovať skutočných objednávateľov vraždy. Predseda vlády trvá na tom, aby boli všetci vinníci spravodlivo potrestaní," uviedol v tejto súvislosti Kmec. Zároveň dodal, že rovnaký záujem o dôkladné vyšetrenie má aj v prípade únosu vietnamského občana. "Nateraz nie je možnosť komentovať aktuálnu situáciu. Emócie ale mnohokrát predbehli racionálne uvažovanie, čo znemožnilo aj výkon racionálnej politiky. Padlo veľa obvinení, ktoré je potrebné vyšetriť," uzavrel Kmec.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.