Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

KOLLÁR: Potýčky členov OĽANO a Smeru na mimoriadnej schôdzi nehrozia

Boris Kollár v TASR TV Foto: TASR TV

Tieto dve strany rozoštvávajú spoločnosť, útočia na seba, vyvolávajú cirkus, jeden vykrikuje a druhý mláti. Neviem, či toto Slovensko potrebuje, povedal B.Kollár (Sme rodina). (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 14. septembra (Teraz.sk) – Je pravdepodobné, že z iniciatívy poslancov za Smer-SD alebo OĽANO ešte do volieb prebehnú nejaké mimoriadne schôdze parlamentu, fyzické potýčky členov týchto strán však v parlamente nehrozia. V TASR TV to povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Dodal, že podľa neho je legislatívna činnosť Národnej rady dva týždne pred voľbami už neobvyklá, ale strany iniciujú mimoriadne zasadnutia parlamentu kvôli mediálnej pozornosti. Fyzické incidenty, podobné tomu z tlačovej konferencie Smeru-SD z 13. septembra, však Kollár neočakáva. „V pléne bude pokoj, tam je aj parlamentná stráž. Tam si nikto nedovolí niekoho fyzicky inzultovať,“ povedal.

Konflikt, ktorý na tlačovej akcii Smeru-SD vyprovokoval líder OĽANO Igor Matovič, považuje za vážny problém. „Tieto dve strany rozoštvávajú spoločnosť, útočia na seba, vyvolávajú cirkus, jeden vykrikuje a druhý mláti. Neviem, či toto Slovensko potrebuje,“ tvrdí Kollár.

Pokoj však podľa neho nebol ani vo vnútri vládnej koalície v priebehu volebného obdobia. „V kuse nenávistné statusy, jeden posielal kopať hroby a druhý na psychiatriu,“ povedal.



Ak by po voľbách existovala možnosť zostaviť presne tú istú vládnu koalíciu, aká vznikla v tomto volebnom období, Kollár by podľa vlastných slov už oveľa viac zvažoval, či do nej vstúpiť. „Tento cirkus už som si zažil. Asi by som to veľmi zvažoval,“ poznamenal.



Kritizuje však aj jednoznačné vyjadrenie Progresívneho Slovenska, ktoré podľa neho odmieta ísť do vlády, ktorá bude proti manželstvám homosexuálov. „Pán Šimečka je neskúsený mladý muž, ktorý nechápe, že politika funguje inak. A že každá reťaz je iba taká silná, ako jej najslabší článok. Politika je o kompromisoch a keď chcete presadiť svoj program, musíte ich urobiť,“ tvrdí Kollár.

Aktuálne volebné obdobie bolo podľa neho neštandardné a výrazne ovplyvnené krízami, od pandémie koronavírusu, cez infláciu až po vojnu na Ukrajine. „Keby som vstúpil do klasickej vlády, ktorá vydrží štyri roky s tou istou väčšinou, tak bežia zaužívané veci, s opozíciou sa nehlasuje a všetko prechádza. To je kapitán do slnečného počasia. Ale ja som sa ocitol v absolútnej búrke,“ tvrdí Kollár s tým, že pri presadzovaní svojho programu spolupracoval aj s opozíciou.

Pragmatický prístup hnutia Sme rodina podľa neho priniesol ovocie v podobe realizácie takmer všetkých programových cieľov. „Aj keď nám hádzali polená pod nohy, podarilo sa nám presadiť systém štátnych nájomných bytov. Zákon je prijatý, agentúra je založená, vláda podpísala s dvoma investormi z Rakúska výstavbu prvých 9000 bytov za 1,5 miliardy,“ pripomenul Kollár. „Zvýšili sme prídavky na deti. Urobili sme náhradné výživné a zaviedli naspäť obedy na školách zadarmo. Z tohto pohľadu sme boli najúspešnejšia koaličná strana, ktorá si presadila prakticky celý svoj program,“ vyhlásil.

Aktuálny migračný problém podľa neho spôsobilo zlyhanie polície, ktoré nebola schopná ustrážiť našu južnú hranicu. „Ak by ostal ministrom Ivan Šimko, ktorý bol ministrom už v minulosti a bol rázny, vedel by tieto veci veľmi rýchlo vyriešiť. Ale pani prezidentka ustúpila podmienkam policajných úradníkov,“ tvrdí Kollár. Dodáva, že odborníci, ktorí sa stali členmi úradníckej vlády Ľudovíta Ódora, sú často skôr teoretici a pri objavení sa konkrétnych problémov zlyhávajú.