Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Politický test

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Každá strana bude mať v tomto teste z robenia politiky na výber z viacerých možností, píše J. Hrabko.

Už o pár dní budú robiť poslanci mimovládnych parlamentných strán test z politiky, hoci o tom dnes ešte vôbec netušia. Ak by totiž aspoň niečo tušili, správali by sa inak, ako sa správajú.

Malo by sa tak stať už budúci týždeň. Nie však na schôdzi, ktorú iniciujú v súvislosti s návrhom na odvolanie podpredsedu parlamentu Ľ. Blahu. Tá bude z vecného aj politického hľadiska iba obyčajné kino a možno sa skôr modliť za to, aby táto schôdza buď vôbec nebola otvorená alebo ak parlament uznášaniaschopný bude, nebol aspoň schválený jej program. Rozhodne však bude v réžii koaličných strán, ako sa k návrhu postavia a zariadia.

Na rozdiel od ďalšej schôdze a za predpokladu, že predseda parlamentu ju zvolá tak, ako je naplánované. Teda až po uvedenej „odvolávacej“ schôdzi, pričom hlavným bodom rokovania tej ďalšej by malo byť Programové vyhlásenie vlády. A práve táto schôdza, presnejšie jej začiatok, už nebude v réžii koaličných, ale mimovládnych strán.

Vláda totiž nemá v parlamente väčšinu. Stratila ju. Stalo sa tak posadením poslancov najmä do kresiel štátnych tajomníkov na rôznych ministerstvách. A keďže náhradníci za nich ešte nezložili sľub poslanca platí, že tak ako parlament nemá v súčasnosti 150 poslancov, rovnako v ňom nemá ani vláda väčšinu.

Koalícia tak nedokáže sama ani otvoriť schôdzu, nehovoriac o jej programe či zmenách v programe, prípadne ďalších hlasovaniach, keďže väčšinu majú aktuálne mimovládne strany. Samozrejme, dočasne, ale to, akým spôsobom sa vládna koalícia so stratou väčšiny vyrovná, kým ju opäť nadobudne, záleží iba a len od mimovládnych strán.

Presnejšie, na ich taktike a stratégii, súdržnosti, rokovaní a schopnostiach. Jednoducho povedané – na ich politickej práci. Každá strana bude mať v tomto teste z robenia politiky na výber z viacerých možností a všetky spolu taktiež. Kým odvolávanie Ľ. Blahu krátko po jeho zvolení do funkcie možno nazvať aj politickou taľafatkou, získaním väčšiny v parlamente môžu mimovládne strany vyrobiť koalícii skutočný problém.

Povedané jednou vetou – nie prázdne reči a gestá, ale tento prvý politický test v praxi poukáže a preukáže ich reálne politické schopnosti.