Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Komentár Ivana Hoffmana: Opäť Babiš

Ivan Hoffman, komentár Foto: Teraz.sk

Komentár uverejňujeme so súhlasom českého rozhlasu Plus.

Všetko sa prikláňa k tomu, že sa opozícia pokúsi vysloviť vláde nedôveru. Aby uspela, potrebuje presvedčiť deväť koaličných poslancov, že rozhovor novinárov so synom premiéra vo Švajčiarsku, je dôvodom k predčasným voľbám.

Kaša, ktorá je teraz nestráviteľne horúca, však bude chladnúť a koaliční poslanci budú pri svojom rozhodovaní zvažovať viac, ako iba nové okolnosti starej dotačnej kauzy.

O Andrejovi Babišovi bezo zvyšku platí, že čo ho nezabije, to ho posilní. Deje sa tak opakovane, preto by nebolo veľkým prekvapením, pokiaľ by posilnený prežil aj aktuálny škandál.

To však nič nemení na povinnosti novinárov hľadať pravdu a kontrolovať politikom skrine pri podozrení na nejakých kostlivcov. A pokiaľ ide o opozíciu, tá má priamo v popise práce priebežne testovať odolnosť koalície a pokúšať sa vládu zvrhnúť.

Keď vedľa seba svorne stáli opoziční predsedovia na tlačovej konferencii a vyzývali Andreja Babiša k demisii, priznali novinárom, že nemajú premyslené, čo bude po prípadnom páde vlády nasledovať.
Správne však konštatovali, že to ani premyslené mať nemusia, pretože sa stačí úplne držať ústavy, ktorá na túto eventualitu pamätá.

Ak príde k vládnej kríze, nestane sa nič iné ako to, že voliči nanovo rozdajú politikom karty. Politici maj vždy sklon veriť, že budú lepšie ako minule. Tí opoziční si navyše myslia, že nemajú čo stratiť a pokiaľ ide o Andreja Babiša, hrozí mu situácia, na ktorú má know-how a ktorú už niekoľkokrát úspešne zvládol. Aj preto asi nepanikári a venuje sa zahraničnej agende s tým, že doma mu nič dôležitého neutečie.