Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Strop alebo stop?

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje odborársku referendovú petíciu za dôchodkový strop.

Odborári z OZ KOVO sa rozhodli v súvislosti s politickými ťahanicami okolo dôchodkového veku vytvoriť aj petíciu za vyhlásenie referenda. Zhruba za dva mesiace od jej spustenia vyzbierali takmer 140 tisíc podpisov. Čo nie je vôbec málo.

Samozrejme, dobre vedeli, že vstupujú do straníckeho zápasu (aj v rámci samotnej vládnej koalície), kedy do neho vstupujú (po páde vlády R. Fica) a v čí politický prospech by ústavné „zastropovanie“ veku odchodu do dôchodku bolo (predkladateľom návrhu v NR SR je Smer-SD).

Je to, prirodzene, ich vec, hoci v súvislosti s referendom, ktoré žiadajú a ktoré - ak bude vyhlásené - sa bude týkať už všetkých občanov, to nemožno opomenúť. Ale to je ešte ďaleko, na rozdiel od návrhu, o ktorom má parlament o pár dní už rokovať.

Z vecnej stránky možno – po prvé – iba konštatovať, že uvedený návrh v súčasnosti nie je a ešte niekoľko volebných období ani nebude potrebný. Ide iba o zahltenie verejného priestoru s cieľom pokusu napraviť reputáciu strany Smer-SD, ktorá v poslednom období utŕžila niekoľko politických rán. Potrebuje sa z nich dostať a nastoliť celkom inú agendu. Aby na to zabudla a hlavne, aby na to zabudli iní. Po druhé – také niečo do Ústavy, ktorú ešte pred niekoľkými dňami politici unisono ospevovali a ctili, vôbec nepatrí. Tým sa v podstate netají ani vládna koalícia keď hovorí, že zásah do Ústavy chce iba preto, aby „zastropovanie“ sťažila v budúcnosti iným politickým stranám zrušiť. Teda nie preto, lebo by to Ústava potrebovala alebo vyžadovala.

Z politického hľadiska by nemalo ísť o žiadne veľké taktické manévre. Keďže koalícia už ohlasuje, že v prípade neschválenia novely Ústavy je rozhodnutá uvedený návrh schváliť aj obyčajným zákonom – k čomu už nepotrebuje ani mimovládne strany ani nezaradených poslancov – nemožno jej v tom v parlamente zabrániť: schválenie takéhoto návrhu záleží na poslancoch Mosta-Híd, ktorí sa mu zatiaľ bránia.

Hlavný politický akord je beztak iba jeden – netreba totiž zabúdať na to, že pred šiestimi rokmi si presadil a schválil súčasnú úpravu zvyšovania veku do dôchodku iba Smer-SD a nikto iný: ani jeden poslanec SaS, OĽaNO, ďalších strán a tiež ani jeden z Mosta-Híd.

V politike sa stáva, že strana postupom času mení a zmení rozhodnutie – to, čo považovala za dobré, neskôr považuje za zlé alebo naopak. To je prirodzené. Ale aby pritom oba razy zažívala stranícky úspech, by malo byť vylúčené. Aj v politike po slovensky.