Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR JANA BEDNÁŘA: Američania sú rozdelení aj v Deň vďakyvzdania

Foto: Teraz.sk

Komentár Jan Bednářa uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus, ktorého je autor komentátorom.

Deň vďakyvzdania, ktorý bol tento štvrtok, je v USA jedným z najuznávanejších celonárodných sviatkov. Jeho oslavy v rodinnom kruhu sú tiež príležitosťou k duchovnému uzmiereniu a zabudnutia všetkých sporov.
Tento rok sú ale Američania práve v tento deň menej jednotní, ako býva zvykom. Prezidentská kampaň síce skončila už pred tromi týždňami, ale bojová nálada zatiaľ nezmizla.

Sám novozvolený americký prezident Donald Trump odcestoval osláviť štvrtkový Deň vďakyvzdania na Floridu, kde si chce vraj konečne oddýchnuť a zároveň vyzval Američanov, aby sa po „dlhej a zraňujúcej“ volebnej kampani opäť zjednotili.

„Emócie majú navrch a napätie cez noc neopadne,“ prehlásil doslova prezident v ďalšom videoodkaze k národu a dodal: „Modlím sa za to, aby sme začali sceľovať naše rozpory a vykročili vpred ako jednotná krajina.“

S výsledkom tohtoročných prezidentských volieb sa veľa Američanov doteraz nezmierilo. A ozývajú sa hlasy k prepočítavaniu výsledkov volieb v štátoch, v ktorých Trump vyhral nad Hillary Clintonovou iba veľmi tesne.
Ide hlavne o tri štáty amerického severovýchodu, v ktorých obvykle víťazili demokrati – Wisconsin, Michigan a Pensylvániu. Keby sa po novom prepočítaní hlasov ukázalo, že v týchto štátoch nemal vyhrať Trump ale Clintonová, stačilo by to na jej vstup do Bieleho domu.

Hlasovanie nie je zaznamenané


Samotná Clintonová s požiadavkou na prepočítanie hlasov vo štvrtok váhala, aj keď časť Demokratickej strany takýto krok teraz podporuje. Polienko do ohňa priložila aj prezidentská kandidátka americkej strany Zelených Jill Steinová, ktorá vo Wisconsine získala vo voľbách rovné percento hlasov.

Vzhľadom na to, že rozdiel medzi hlasmi voličov pre Trumpa a Clintonovú bol vo Wisconsine tiež len jedno percento – Trump získal necelých 48 a Clintonová necelých 47 percent hlasov – stačil by tento rozdiel, kedy hlasy Steinovej mohli pripadnúť Clintonovej, aj k jej víťazstvu. Jill Steinová už iniciatívne vyzvala miestne úrady k prepočítavaniu hlasov a oznámila, že výdavky s tým spojené zaplatí z peňazí, ktoré sa jej podarilo vyzbierať vo verejnej zbierke.

V Demokratickej strane rovnako pretrváva podozrenie, že výsledok tohtoročných amerických prezidentských volieb mohli ovplyvniť v prospech Trumpa počítačoví hackeri z Ruska. Časť hlasovania totiž bola elektronická a pokiaľ sa ruským hackerom podarilo dostať do tohto systému, mohli výsledok zmeniť.

Takéto podozrenie nie je úplne nereálne, keď vezmeme do úvahy, že dokázali preniknúť k e-mailu Hillary Clintonovej a do elektronickej pošty americkej Demokratickej strany.

Nanešťastie elektronické hlasovanie navyše nie je nikde písomne zaznamenané a takéto podozrenie sa vraj preto nedá potvrdiť ani vyvrátiť.