Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J.HRABKA: Drogový balík

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje návrh rezortu spravodlivosti.

„Vláda navrhne riešenie aplikačných problémov v súvislosti s postihovaním drogovej trestnej činnosti, konkrétne s určovaním množstva omamných a psychotropných látok, a prehodnotí možnosti nastavenia účinnejšieho modelu drogovej politiky so zameraním na postihovanie nelegálneho obchodovania s drogami.“ Tak znie príslušná stať Programového vyhlásenia vlády, ktorá sa teraz ocitla v pozornosti politikov aj verejnosti. Oprávnene.

Návrh, s ktorým prišla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a jej strana Most-Híd, je vskutku prelomový. Jedným vrzom totiž dekriminalizuje nielen tzv. ľahké, ale aj tvrdé drogy. Zjednodušene povedané, každý má právo raz za rok si „šľahnúť“ čo len chce a nedopustí sa tým trestného činu. Iba priestupku.

To, čo je na návrhu naozaj prekvapujúce, nie sú rozdielne stanoviská koaličných strán, ktoré čítajú Programové vyhlásenie vlády inak ako Most-Híd, ale to, že návrh zákona bol predložený na rokovanie vlády bez rozporov.
Ako uvádza samotný materiál, návrh zákona bol vypracovaný odborníkmi ministerstva spravodlivosti a vnútra, ministerstva zdravotníctva, ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, policajného zboru, generálnej prokuratúry, ako aj mimovládneho sektoru.

Návrh zákona bol predmetom riadneho medzirezortného konania, prerokovaný a schválený Radou vlády SR pre protidrogovú politiku a taktiež bol prerokovaný na rokovaní Legislatívnej rady vlády.

Inými slovami, podľa štátnych aj neštátnych odborníkov je návrh zákona, ktorým sa ustanovujú množstvá omamných látok a psychotropných látok a rastlín a húb obsahujúcich omamné látky alebo psychotropné látky, v úplnom poriadku. A potrebný pre lepší život ľudí, ako aj lepšie spravovanie krajiny. Neuveriteľné.

Povedané vážne: ak bude návrh zákona schválený tak, ako je navrhnutý, teda aj s dekriminalizáciou tvrdých drog, potom premiér Robert Fico už nebude môcť viniť SaS z toho, že „problémom SaS sú drogy,“ pretože to bude už problém jeho a jeho vládnej koalície.

Povedané odľahčene: ak bude návrh zákona schválený tak, ako je navrhnutý, teda aj s dekriminalizáciou tvrdých drog, vecne nebude nič brániť tomu, aby sa bol zaradený medzi ostatné sociálne balíčky.

Povedané cynicky: ak bude návrh zákona schválený tak, ako je navrhnutý, teda aj s dekriminalizáciou tvrdých drog, bude to odkaz vlády, že ak už nedokáže ľuďom zabezpečiť podmienky na lepší ani krajší život, môžu si raz za rok verejne aj v prítomnosti polície šľahnúť, aby sa im taký aspoň zdal.