Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR JURAJA HRABKA: Po prázdninách

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Stav slovenskej politiky na začiatku jesene komentuje Juraj Hrabko.

Stalo sa už zvykom, že prázdninové obdobie býva nazývané uhorkovou sezónou. Hoci v súvislosti s politickými udalosťami tomu tak nikdy nie je a inak to nebolo ani počas týchto prázdnin.

Naopak. Dva mesiace boli zaplnené mimoriadnymi politickými udalosťami. Nielen tými, ktoré sa diali v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade Európskej únie, ale aj tými, ktoré sa stali rýdzo na domácej politickej scéne. K nim nepochybne a na prvom mieste patrí vznik novej vládnej koalície, ktorá sa oproti predchádzajúcej, scvrkla o stranu Sieť.

Alebo inak. Štvorkoalícia, ktorá vznikla po parlamentných voľbách má dnes už iba troch členov. Nejde o výsledok nejakého mocenského zápasu medzi politickými stranami, ale o „prirodzený“ vývoj vládnej strany Sieť, ktorú opustili ďalší poslanci. A keďže sa ich Most-Híd rozhodol prichýliť do poslaneckého klubu, prišlo následne k zmene pomeru síl vo vládnej koalícii.

Je na samostatnú diskusiu, či je správne a akceptovateľné, aby Most-Híd mal podobné či silnejšie mocenské postavenie ako SNS, napriek oveľa slabšiemu volebnému výsledku. A to len preto, lebo pritúlil poslancov, ktorí vstúpili do parlamentu za inú stranu. S volebným výsledkom 6,5 percent má totiž Most-Híd po necelom pol roku od volieb dvoch podpredsedov parlamentu, troch ministrov a k tomu prislúchajúci podiel na nižších úrovniach moci - celý rad iných štátnych funkcionárov a úradníkov.

Nové rozdelenie moci je však už na svete, čo je fakt, ktorý treba vziať na vedomie. Vznik novej koalície nezmenil nič na prioritách vlády či jej Programovom vyhlásení. Pohýbali sa iba niektoré figúry na politickej šachovnici a celá záležitosť sa zdá byť vyriešená. Zdanie však môže aj klamať.

Vznikom novej koalície Roberta Fica prichádza k väčším zmenám, ako sú napísané iba na papieri, presnejšie v Koaličnej dohode. Smer-SD totiž stratil v koalícii strategického partnera, čím sa dostal v jej rámci do mocensky nevýhodnej pozície, keďže mu v nej už nemá kto držať chrbát. Aj v koalícii platí, že dvaja sú viac ako jeden, takže keď sa SNS a Most-Híd dohodnú, dokážu zablokovať akékoľvek politické plány najsilnejšej vládnej strany. Nevedno síce, či SNS a Most-Híd túto možnosť využijú, ale že ju využiť môžu, je ďalší fakt.

Každoročne avizovaná uhorková sezóna síce ani teraz v politike nebola, ale zdá sa, že bude „horúca jeseň“, ktorá ohlásená na tento rok nebola. Stačí pohľad na program rokovania parlamentu, v ktorom horúcimi budú hlavne odvolávanie premiéra Roberta Fica, ministra vnútra Roberta Kaliňáka a návrh novely zákona o rokovacom poriadku parlamentu, voči ktorému už dnes parlamentná menšina vehementne protestuje.

Samozrejme, dôležitejšie ako stranícke prekáračky alebo zmena mocenských pomerov v koalícii bude to, ako na ne zareaguje spoločnosť.