Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Komentár Juraja Soviara: Slušnosťou začínajte od seba

Komentár Foto: Teraz.sk

Prečítajte si komentár Juraja Soviara.

Bez mučenia sa priznávam, že akonáhle zbadám odznak Za slušné Slovensko, otvára sa mi vo vrecku pomyselný nožík. Určite, že som za slušnosť v našej krajine, na celej planéte Zem i v priľahlom vesmíre.

Averzia voči tomuto novodobému symbolu, ktorý vyzýva k slušnosti, vznikla veľmi jednoducho a spontánne. Nie každý, ktorý ho má ukotvený na hrudi, pozná význam slova slušnosť. Stačia iba výjavy z ulíc, či mestskej hromadnej dopravy, kde sa mládež, hrdo a bezmyšlienkovito správa tak, akoby slušné správanie nemala v genetickej výbave a nepriniesla si ho z domu v batohu. V výbavou ignoranta jedným okom sleduje pohyb dejín na sociálnych sieťach so slúchadlami na ušiach, zatiaľ čo vetchá starenka očami márne prosí o milosť, aby si mohla sadnúť. Mladý muž potrebuje totiž aj to jediné voľné miesto pre svoj batoh. A či zrazí na pešej zóne jeho doska na kolesách, či kolobežka kohokoľvek kráčajúceho pred ním, to ho absolútne netrápi.

Výbavu neslušnosti nosia v sebe aj iní, starší. Nevzťahuje sa to paušálne iba na nastupujúcu generáciu. Celý problém spočíva v tom, že po dave, ktorý jednohlasne kričí heslá o slušnosti a tolerancii, ostáva na námestiach taká spúšť a neporiadok, že to má od slušnosti na míle ďaleko.

Nedávno som navštívil Katolícku univerzitu v Ružomberku. Konkrétne katedru žurnalistiky a jej študentov. Teda, možno aj budúcich novinárov. Na moje veľké prekvapenie sme sa o slušnosti nemuseli ani veľmi zhovárať, či ich k nej verbálne nabádať. Boli skrátka prirodzene slušní. O demokracii majú síce ešte svoje milé a naivné predstavy, no nepôsobili na mňa ako ich rovesníci, ktorí sa bez predchádzajúcich životných skúseností nechajú poľahky zmanipulovať, vtiahnuť do davu plávajúceho ulicami nielen nášho hlavného mesta. Veľmi ľahko takto podľahla aj generácia ich rodičov a možno i starých rodičov. A tí by už o sile zmanipulovaného davu mali vedieť svoje.

No ako sa zdá a možno i nezdá, Slováci sú skutočne národ s najkratšou pamäťou. Vidieť za dymovú clonu tuposti, zákernosti, propagandy a novodobej totalitnej svetovlády je totiž veľmi ťažké. Respektíve zrejme menej pohodlné. A uvedomiť si pravý význam slova slušnosť je tým pádom tiež pre mnohých veľmi obtiažne. Rovnako tak ako vrátiť slovám a pojmom ich pravý význam. Pritom je to veľmi jednoduché. So slušnosťou sa totiž nezačína v dave. So slušnosťou musí začať každý sám od seba bez ohľadu na vek a životné skúsenosti. A až potom sa môže pokúsiť so spomínaným odznakom vyraziť do ulíc. Mimochodom, dnes je Svetový deň tolerancie....ale neslušnosť je jednoducho za hranicou tolerancie.

Viazneme v bludisku totalít
tie staré striedajú nové
Zázrak je že sme tu zostali
v človeku že drieme človek