Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR ONDŘEJA KONRÁDA: Do vlády s ANO ano, ale...

Ondřej Konrád, komentár Foto: Teraz.sk

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

„Rokovať o vláde neznamená do nej vstupovať,“ povedal počas kandidátskeho prejavu na zjazde sociálnych demokratov Jan Hamáček, a napriek tomu ho plénum zvolilo za predsedu.

Ale zároveň mu prisúdilo do funkcie najbližšieho zástupcu Jiřího Zimolu, takže dalo najavo, že by o vládu s Babišom celkom stálo. Lebo Jiří Zimola presadzuje vstup do vlády s hnutím ANO a opakuje, že pokiaľ nie je Andrej Babiš odsúdený, treba na neho pozerať ako na nevinného. V tom je zajedno s prezidentom, ale nesúhlasí už s radou hlavy štátu, aby sa ČSSD neusilovala o priamu účasť vo vláde, ale za podporu požadovala kreslá štátnych tajomníkov.


Zadné vrátka


To je totiž podľa Zimolu nepoctivý obchod za výhody a posty a ČSSD má buď do vlády riadne vstúpiť alebo zostať v opozícii. Nový predseda Hamáček – od v úvode citovaného výroku – zatiaľ nič podstatnejšie nepovedal.
Ale pritom vie, že zadanie novému vodcovskému tandemu od prerušeného zjazdu je dvojaké – s ANO a ďalšími, teda najskôr s KSČM, sa má hovoriť o veci, ale s výhradami: vládu nesmie podporovať hnutie Sloboda a priama demokracia a ANO nemá do vlády nominovať trestne stíhané osoby. A zase ale – hlasovanie o návrhu, podľa ktorého by ČSSD nesmela priamo vstúpiť do vlády s trestne stíhaným členom, nebolo.

Takže ČSSD si vlastne nechala pootvorené zadné vládne vrátka. A to aj s Andrejom Babišom a jeho problémami. Pretože on sa zatiaľ funkcie premiéra nemieni vzdať. A teraz má opäť času o niečo viac, pretože prípadné rozhodnutie sociálnych demokratov bude musieť schváliť členská základňa. V referende, ktoré zatiaľ nemá pevnejšie obrysy alebo na zjazde, ktorý bude pokračovať začiatkom apríla.


Rola v prezidentskej partii?


Pokiaľ by ČSSD nejakým spôsobom prehltla Babišove stíhanie a, mimochodom, aj podporu KSČM, potom je ale ešte otázkou, čo by si za to mala vypýtať. A tiež aj to, aké ministerstvá by jej, naopak, Andrej Babiš bol ochotný prepustiť. Nemali by to asi byť iba okrajové rezorty.

Ale sociálni demokrati rozhodne neťahajú za príslovečný dlhší koniec povrazu, to by museli mať po svojom boku aspoň prezidenta . Ktorého Babiš, samozrejme, stopercentne potrebuje a vyšiel by mu do istej miery v ústrety. Ale Miloš Zeman aspoň na zjazde ČSSD nevyzeral akoby jej chcel pomáhať. Iba ju vohnať Babišovi do nebezpečnej náruče.

Ale aj to môže byť súčasť nejakej zatiaľ neviditeľnej taktiky. Pretože si treba uvedomiť jednu vec – vo chvíli, keď prezident vymenuje vládu, ktorá teraz už dostane dôveru parlamentu, stráca nad Babišom moc.
Možno teda premýšľa ako si ju aspoň trochu udržať. A možno by v tom sociálni demokrati mohli hrať nejakú rolu. Hoci prezidentovi na nich inak veľmi nezáleží.