Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

M.OVČARIK: Prísnejšia regulácia hypoték sa na trhu prejavila mierne

Na snímke Maroš Ovčarik. Foto: TABLET.TV

Ceny bytov na Slovensku sa začínajú stabilizovať. Pomohlo tomuto vývoju aj obmedzovanie hypoték? Odpovedal Maroš Ovčarik zo spoločnosti Finančný kompas.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Prísnejšia regulácia pri poskytovaní hypoték zo strany Národnej banky Slovenska (NBS) sa na trhu prejavila zatiaľ mierne. Finančné domy obmedzujú poskytovania 90-%, ale aj 80-% hypoték. Skonštatoval to v rozhovore pre TABLET.TV odborník portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik, ktorý očakáva, že pozvoľne by mohli začať stúpať nahor aj samotné úroky. Záleží to od krokov, ktoré sa rozhodne spraviť Európska centrálna banka (ECB).

Slovenská centrálna banka prijala sériu opatrení, ktorými chce zabezpečiť stabilitu finančného trhu. Banky tak musia obozretnejšie poskytovať úvery. "Obmedzovanie podmienok poskytovania hypoték zo strany NBS cítiť. Dokonca mierny vplyv to už malo aj na objemy čerpaných hypoték," skonštatoval Ovčarik s tým, že sa to nedá presne vyčísliť, pretože na objem poskytnutých hypoték vplýva niekoľko faktorov. "Banky vyhodnocujú prísnejšie žiadateľov o úver a zároveň cítiť, že obmedzujú poskytovanie nielen 100-%, ale aj 90-%, prípadne 80-% úverov. A to nielen z pohľadu dostupnosti, ale aj z pohľadu ceny, za ktorú ponúkajú hypotéky. Úrokové sadzby pri takýchto hypotékach sú dosť vyššie, ako sú priemerné úrokové sadzby na trhu alebo ako najnižšie úrokové sadzby na trhu," priblížil vývoj Ovčarik.

Úroky na hypotékach na Slovensku v minulom období postupne klesali, až sa dostali na historicky najnižšie úrovne. Podľa Ovčarika na to vplývajú dva faktory. "Sú to referenčné sadzby, ktoré vyhlasuje ECB, a kvantitatívne uvoľňovanie, ľudovo povedané tlačenie peňazí do obehu. Zatiaľ ECB rozhodla, že ponechá sadzby na úrovniach ako boli. Rozhodla sa obmedziť tlačenie peňazí z pohľadu výšky, ale zase predĺžila obdobie, pokiaľ bude peniaze tlačiť," skonštatoval odborník.

Situácia sa však na základe tohto konania ECB môže postupne začať meniť a nie je podľa neho vylúčený pozvoľný rast sadzieb. "ECB vydala signál, že čas, kedy sa úrokové sadzby začnú otáčať, sa blíži. Otázka je, že či to už bude do septembra 2018, do kedy je ohlásené kvantitatívne uvoľňovanie, alebo uvidíme, čo urobí ECB potom. Dá sa ale povedať, že sadzby by sa mohli postupne otáčať. Záujmom ECB je, aby opačný smer nebol skokový ale mierny, pozvoľný," očakáva Ovčarik.

V súčasnosti však ešte niektoré banky išli so sadzbami nadol. Podľa Ovčarika možno za tým vidieť snahy zvýšiť trhový podiel pri poskytovaní úverov. "Aktuálne sme svedkami situácie, keď jedna z bánk ešte išla dole so sadzbami. Keď sa ale pozrieme na posledné mesiace, tak tam už nie je vidieť nejaký padajúci trend. Už je skôr vidieť nejakú stagnáciu. Stále sme v procese sprísňovania podmienok schvaľovania úverov, a to vytvára tlak na ľudí zobrať si hypotéku, čo najskôr. Takže predpokladám, že toto sú skôr kroky niektorých bánk, ktoré si ešte chcú ukrojiť z koláča a zvýšiť si trhový podiel," dodal.