Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Nepripravte sa o zuby: Paradentóza sa dá liečiť

Zubný lekár, chirurg a člen Európskej Parodontologickej Asociácie MUDr. Tomáš Siebert, PhD. Foto: Screenshot/TABLET.TV

Parodontitída je tichou hrozbou pre náš pekný úsmev. Ako svoje zuby ochrániť vám poradí zubný lekár, chirurg a člen Európskej Parodontologickej Asociácie MUDr. Tomáš Siebert, PhD.

Bratislava 14. marca (TABLET.TV) - Zuby majú pre človeka dôležitú funkciu. Umožňujú nám prijímať rôzne druhy potravy, ale sú aj výrazným estetickým prvkom. Aj zuby sú ale náchylné na ochorenia a treba sa o ne starať. Nedostatočná zubná hygiena a prítomnosť baktérií je jednou z hlavných príčin vzniku parodontitídy, inak nazývanej aj paradentóza.

„Je to vlastne infekčné ochorenie zápalového pôvodu,“ vysvetľuje parodontológ MUDr. Tomáš Siebert, PhD. „Parodontitída môže byť spôsobená aj baktériami, ktoré máme bežne v dutine ústnej. Nazývajú sa komenzály. Niekto ich má v nízkych koncentráciách a neškodia mu a niekto, za určitých okolností, ich má vo vysokých koncentráciách, namnožia sa, plus je tam ešte veľa ďalších faktorov, ako imunitná odpoveď, stresová záťaž, genetická predispozícia, a v tom momente môže toto ochorenie vzniknúť.“

Základom pre možný vznik parodontitídy je zubný povlak, z ktorého sa tvorí zubný kameň. Nahromadené baktérie spôsobujú zápal ďasien. V prípade, že imunita človeka už nedokáže dostatočne bojovať proti týmto mikroorganizmom, preniknú hlbšie do štruktúr parodontu, teda závesného aparátu zubov. Parodontitída sa však radí aj medzi tzv. „kissing diseases“, v preklade choroby z bozkávania. Baktérie spôsobujúce toto ochorenie sa tak môžu medzi partnermi prenášať aj týmto spôsobom.

Včasnou diagnostikou je možné parodontitídu podchytiť a vyliečiť alebo zastaviť. „Neprejavuje sa svojím spôsobom nijako, to znamená, že človek si môže myslieť, že má v úvodzovkách obyčajný zápal ďasien a pritom môže mať parodontitídu.“ Je preto dôležité pravidelne navštevovať ambulanciu zubného lekára a parodontológa, ako aj nezanedbávať dentálnu hygienu.

„Niektorí ľudia prídu do ambulancie s tým, že pred piatimi rokmi mali normálny skus, normálny chrup, a zrazu behom piatich rokov pozorujú, ako keby ten chrup sa rozostupoval, že začínajú mať medzery medzi zubami. Tam treba takisto zbystriť pozornosť,“ upozorňuje parodontológ.

Zubný lekár počas preventívnej prehliadky zisťuje u pacientov prítomnosť parodontitídy pomocou parodontálnej sondy. V prípade, že sa ochorenie potvrdí, lekár individuálne nastaví odporúčaný spôsob liečby vzhľadom na rozsah a štádium ochorenia. „Vždy to musí pozrieť zubný lekár, najlepšie so špecializáciou na parodontológiu, aby sa vedel vyjadriť, aká tá liečba by mala byť,“ dodáva MUDr. Siebert.

Boj s parodontitídou však neprebieha iba v ambulancii parodontológa. Veľmi významnú úlohu zohráva aj správne a pravidelné čistenie chrupu doma podľa pokynov lekára. Zistite ako si vybrať elektrickú zubnú kefku na covybrat.sk.

Pozrite si reláciu ZDRAVIE s moderátorkou Klárou Grausovou.