Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

I.NESROVNAL: Mesto pri súťaži na osvetlenie nič netají, ctí však zákon

Relácia HLAVNÉ MESTO Foto: Tablet.tv

V relácii Hlavné mesto sa rozpráva moderátor Erik Máder s primátorom Bratislavy o súťaži na prevádzkovateľa verejného osvetlenia v hlavnom meste.

Bratislava 18. mája (TASR) – Mesto postupuje transparentne, v súlade so zákonom a v týchto intenciách vyhlási do konca mája verejné obstarávanie. Kritikom, ktorí poukazujú na otázky okolo prípravy súťaže na prevádzkovateľa verejného osvetlenia v hlavnom meste, to v relácii spravodajskej televízie Tablet.Tv odkázal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

V programe Hlavné mesto, ktorý má dnes premiéru, rezolútne odmietol spochybňovanie procesu prípravy verejného obstarávania i medializované vyhlásenie starostov mestských častí, ktorí tvrdia, že ich mesto nedostatočne informuje a zatajuje detaily pripravovanej súťaže. "Mesto nič netají, súťaž pripravuje striktne v súlade s pravidlami verejného obstarávania, dbajúcimi na rovnaké podmienky pre všetkých," zdôraznil Nesrovnal. Sám sa čuduje ponosom starostov. "Neviem o tom, žeby niekedy prejavili záujem o to, ako sa pripravuje súťaž. Nikto mi pre to nevolal, nikto sa neohlásil a zrazu sa cítia neinformovaní," skonštatoval primátor. „Ak teda chcú vedieť podrobnosti, nech prídu a nech to neriešia takýmito politickými divadlami pred médiami," odkázal, narážajúc na tlačovú konferenciu starostov.

Nesrovnal tiež pripomenul, že prístup k súťažným podkladom je otvorený aj poslancom mesta. Opätovne ale upozornil, že v čase, keď sa blíži vyhlásenie súťaže, musia byť zachované rovnaké podmienky pre všetkých, aj preto je informovanie sa o detailoch podmienené pristúpením k dohode o mlčanlivosti. "Je to úplne bežná vec. Ak s tým má niekto problém, tak mi to trochu zaváňa snahou ovplyvniť celú súťaž, čo rozhodne odmietam," uviedol.



Zvýraznil, že základom súťažných podmienok je analýza, ktorú si mesto nechalo spracovať, aby malo odborné podklady pre nastavenie súťažných podmienok. "My sme tieto podklady, túto analýzu, aj za účasti spracovateľov prezentovali na zasadnutiach komisií mestského zastupiteľstva i na stretnutí, na ktorom sa mohli zúčastniť mestskí poslanci. Prišli siedmi, taký mali záujem," poznamenal primátor.

Poukázal na to, že tender je možnosťou napraviť obrovský investičný dlh, ktorý v systéme len udržiavaného verejného osvetlenia v posledných rokoch nastal. Starostlivo pripravené súťažné podmienky majú preto priniesť Bratislave ponuky smart systémov, ktoré sú v západnej Európe už bežným štandardom. "Aby to teda nebolo len o svietení, ale aj o pridanej funkcionalite, ktorá sprostredkuje informácie o kvalite ovzdušia, voľných parkovacích miestach... Aby dokázal systém znižovať i zvyšovať intenzitu svetelných bodov v závislosti od toho, či je v okolí pohyb, alebo nie. Toto všetko chceme dať do súťaže," avizoval.

Pripomenul, že v hodnotiacej komisii, ktorá bude posudzovať jednotlivé ponuky, bude okrem siedmich zástupcov odborných referátov magistrátu a dvoch externých odborníkov i šestica poslancov mestského zastupiteľstva, hoci tí nebudú mať hlasovacie právo pri výbere. "Za verejné obstarávanie je zodpovedné mesto, nie mestské zastupiteľstvo, preto budú mať hlasovaciu právomoc odborníci magistrátu," vysvetlil.

Primátor verí, že po vyhlásení súťaže sa do konca roka podarí ukončiť proces výberu nového prevádzkovateľa. "Samozrejme, keď už vyhlásite verejné obstarávanie, strácate nad ním tak trochu kontrolu, už je to o súťažiacich, ktorí sa môžu snažiť jeden druhého vyšachovať podávaním námietok. To mesto nevie ovplyvniť, verím ale, že do konca roka by súťaž mohla byť ukončená," uviedol Nesrovnal.

Podotkol, že mesto aj teraz prostredníctvom alokovanej sumy v rozpočte rieši nevyhnutnú obnovu súčasnej svetelnej infraštruktúry. "V každom prípade, súťaž by mala vygenerovať dodávateľa, ktorý do tejto infraštruktúry masívne zainvestuje," dodal v relácii Hlavné mesto primátor hlavného mesta.