Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

P. BALÁŽ: Latinčina bola, angličtina je, esperanto bude

Predseda Slovenskej esperantskej federácie Peter Baláž. Foto:

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz o esperante.



Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Peter Baláž, predseda Slovenskej esperantskej federácie.
Bratislava 19. augusta (TABLET.TV) - „Používať neutrálny jazyk v rámci diplomacie by bolo zaujímavé,“ uviedol Peter Baláž, predseda Slovenskej esperantskej federácie.

Prvý esperantista v štúdiu TABLET.TV sa začal jazyku esperanto venovať, keď sa mu do rúk prvýkrát dostala publikácia Esperanto za tri mesiace a tento jazyk bol piatym v poradí, ktorým sa naučil hovoriť. Podľa jeho slov základy esperanta zvládne každý už do jedného roka intenzívneho štúdia.

Komunita esperantistov rok čo rok narastá, v našej krajine i celosvetovo. ,,Vďaka naučeniu sa tohto jazyka, jeho jednoduchosti a propedeutickej hodnote sa ľahšie naučia aj ďalšie jazyky,“ uviedol v rozhovore. Ďalším z dôvodov, prečo je esperanto obľúbené, je aj rozvoj internetu. Dostupné sú viaceré online esperantské kurzy. Portál na výučbu tohto jazyka, ktorý zriadila slovenská esperantská federácia, má dnes už viac ako 300-tisíc aktívnych užívateľov.

Čo priniesol vôbec prvý Svetový kongres Esperanta na Slovensku, ktorý sa v tomto roku uskutočnil v Nitre a aké očakávania majú členovia esperantskej federácie, sa dozviete v relácii SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom.