Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

PROCHÁZKA: Dlho som kariérne išiel iba hore. Niekedy musíte aj padnúť

Radoslav Procházka v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Sieť nie je koaličnou stranou, teda nie som poslancom koaličnej strany, povedal pre TABLET.TV R. Procházka s tým, že bude realizovať rozhodnutia strany a cíti záväzok pri presadzovaní programu vlády.

Bratislava 6. septembra (Teraz.sk) – Expredseda #Siete Radoslav Procházka je kandidátom na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie a Súdna rada bude 19. septembra rozhodovať o tom, či sa stane aj jej kandidátom. Na druhej strane, stále je poslancom Národnej rady SR a aj tento fakt bude hrať úlohu pri jeho rozhodovaní o ďalšej kariére. „Mám pocit, že väčšina ľudí v #Sieti si myslí, že jej budúcnosť závisí od toho, či ostanem v parlamente alebo nie. To hovorím s plným rešpektom k novému vedeniu, ktorého rozhodnutia budem realizovať vo svojej politickej práci. A druhá vec súvisí s tým, že moja profesná história je spojená s ochranou ľudských práv, ústavným právom, európskym právom, s rovnosťou pred zákonom,“ povedal Procházka v diskusnej relácii TABLET.TV.

Na margo pomerne rýchleho rastu a pádu strany, ktorú zakladal, poznamenal, že rozhodnutie neostať pri komentovaní politiky na sociálnych sieťach a v blogoch, ale pokúsiť sa aktívne ju ovplyvniť neľutuje, aj keď by už dnes veľa vecí urobil inak. „Ja som išiel strašne dlho kariérne iba hore. Možno niekedy musíte jednoducho padnúť, aby ste si uvedomili kým ste, na čom vám záleží a čo chcete v živote dosiahnuť. Nemôžete ísť stále iba hore,“ povedal. „Veci sú také, ako majú byť. Venoval som tomu tri roky úsilia, urobil som, čo som vedel a čo som mohol,“ povedal.

„Neľutujem to a neľutujem ani to, že som preto, aby #Sieť mala iba čisté peniaze zobral v jej mene veľký úver a že som sa za tento úver zaručil vlastným majetkom. Necítim potrebu obhajovať svoje rozhodnutie ísť do toho,“ dodal.



Na otázku, či si myslí, že svojho času zvládol komunikáciu ohľadom nahrávky svojho rozhovoru s Igorom Matovičom Procházka odpovedal negatívne. „Už som sa opakovane vyjadril, že nie. Ale skúste mi vy vypočítať politikov na Slovensku, ktorí sa vzdali mandátu v Národnej rade, keď začali fungovať v inej politickej strane, než tej, za ktorú boli zvolení. Alebo politikov, ktorí sa vzdali funkcie predsedu v prospech záujmov strany. Alebo ktorí si priznali svoje chyby a verejne sa za ne ospravedlnili,“ reagoval.

Výsledky #Siete


Tvrdí, že #Sieť za krátky čas od svojho vzniku stihla v politike presadiť niektoré svoje ciele. „Mojou motiváciou bolo získať nástroj na to, aby som vo verejnom priestore presadil užitočné veci, jednoduchý, funkčný štát založený na rovnosti pred zákonom. Ak sa v tomto štáte konečne podarí presadiť prísny protischránkový zákon a ľuďom sa tým ušetria milióny, možno desiatky miliónov eur, bude to do výraznej miery aj vďaka môjmu tlaku,“ tvrdí. „Neviem úplne presné čísla, ale myslím si, že súčasná parlamentná opozícia dokopy, spolu, nemá toľko starostov, primátorov a komunálnych poslancov, ako sama #Sieť. Či už priamo za nás alebo s našou podporou bolo zvolených viac ako 50 starostov a primátorov a takmer tisícka komunálnych poslancov. Mnohým z tých ľudí sa podarilo presadiť dôležité veci a budú fungovať ďalej,“ konštatuje Procházka. „Ja som si veľa vecí vyčítal a viem, že by som veľa vecí urobil inak. Ale žiadna z nich ani osve, ani všetky spolu dokopy neprevážia to, čo považujem za pozitívne,“ zdôraznil.

„Po bitke je každý generál. Na to tu máte zástupy slovenských politikov, ktorých obľúbený šport je vypočítavať, čo mal ktorý z ich kolegov kedy povedať alebo urobiť inak,“ dodal Procházka.
Na otázku, čo spôsobilo takú malú súdržnosť členov #Siete po voľbách odpovedal, že to bol šok z volebných výsledkov. „Mali sme polovicu toho, čo bola spodná hranica očakávaní. Naozaj si myslím, že to, čomu sme čelili, bolo do rozhodujúcej miery spôsobené volebným výsledkom. Ak by nás bolo v parlamente dvakrát toľko, sme dnes všetci spolu a pred dverami mojej kancelárie je zástup ľudí, ktorí ma, tak ako počas uplynulých dvoch rokov, chcú potľapkať po pleci a povedať aký som super,“ odhadol. „Dopadlo to výrazne pod hranicou očakávaní. Hodnotil som to aj na sneme aj na Rade regiónov. Je na novom vedení, aby formulovalo vlastnú identitu a vlastný politický obsah,“ zdôraznil Procházka.

Čo ďalej


Na otázku, či sa #Sieť v budúcnosti zlúči s niektorou koaličnou stranou, priamo neodpovedal. „O zlúčení #Siete môže rozhodnúť len jej snem. Ak v čase, keď sa tento snem bude konať budem ešte členom #Siete, tak tam poviem svoj názor. Ale dovtedy budem plne rešpektovať rozhodnutia orgánov #Siete. Ja som sa 13. augusta vzdal akejkoľvek funkcie v orgánoch #Siete, som jej radový člen,“ povedal.

„#Sieť nie je koaličnou stranou a ja som poslancom za #Sieť, teda nie som poslancom koaličnej strany,“ reagoval na otázku, či ešte je koaličným poslancom. „Ale akékoľvek rozhodnutie či predsedníctvo alebo Rada regiónov alebo vo finále snem prijme, ak budem v tom čase členom strany, budem rešpektovať,“ upozornil.

„Podieľal som sa na príprave vládneho programu, v zásade som stotožnený s jeho obsahom, hlasoval som za vládny program, takže cítim aj istý záväzok pri jeho presadzovaní,“ uzavrel Procházka.