Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

P.Világi: Úverový strop môžu najviac pocítiť menej zarábajúci aj mladí

Relácia Ekonomika. Foto: TABLET.TV

Už o mesiac začnú platiť prísnejšie pravidlá pre schvaľovanie úverov. Čo prinesú na trhu, o tom hovoril senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi.

Bratislava 24. mája (TABLET.TV) - Od júla bude na Slovensku platiť úverový strop, keď sumár všetkých úverov, prečerpaní účtov a kreditných kariet nemôžu u jedného klienta prekročil osemnásobok ročného disponibilného príjmu. NBS pritom len pred rokom sprísnila podmienky čerpania hypotekárnych úverov, keď sú vylúčené sto percentné hypotéky. „Banky síce nedávajú stopercentné hypotéky, no chýbajúce sumy zvykli klientovi dofinancovať cez spotrebné úvery, preto je rýchlosť čerpania úverov stále vysoká. Spomedzi domácností v strednej a východnej Európe patríme k najviac zadlženým a dynamika rastu je stále veľmi vysoká. NBS len stabilizuje situáciu, aby zadlženie domácností tak nerástlo,“ povedal Világi.

Keďže ešte mesiac platia pôvodné pravidlá na schvaľovanie úverov, záujem o hypotéky je veľký a banky si konkurujú ponukami. „Možno povedať, že je úverový boom. Vidno to na pobočkách bánk, pretože proces schvaľovania žiadostí je dlhší, majú viac ako obvykle. Rast úverov v prvom polroku 2018 očakávam ako vysoký, no rekordný rok to nebude. Neprekonajú sa čísla z obdobia po začatí platnosti zákona o bankách, kde sa poplatok za predčasné ukončenie úveru výrazne znížil a došlo k veľkým presunom ľudí medzi bankami,“ konštatoval Világi.

Po novom budú banky vyžadovať od klientov, aby im zostalo 20% disponibilného príjmu po započítaní všetkých splátok. „Jednoznačne bude potrebné viac sporiť aj popri hypotéke a nedávať si splátku na hranu, lebo keď pôjdu úrokové sadzby hore, môže mať naozaj problém,“ upozornil Világi.



Zmeny sa môžu negatívne dotknúť menej zarábajúcich, živnostníkov a mladých ľudí do 35 rokov, hoci ich úverový strop bude na deväťnásobku disponibilného ročného príjmu. „Mladí klienti majú v priemere nasporenú rezervu 1,600 eur. To nie je suma, s ktorou by mohli zafinancovať nehnuteľnosť. Budú si musieť sporiť a je veľmi pravdepodobné, že im s bývaním budú musieť pomôcť rodinní príslušníci napríklad založením nehnuteľnosti. Vo väčších mestách s rastom cien nehnuteľností môžu mať aj tak problém si ju zabezpečiť. Vraciame sa späť k princípu najprv sporiť a až potom si kupovať nehnuteľnosť. Po príchode hypotekárnych úverov sa to zmenilo. Klienti spohodlneli a stratilo pre nich význam sporiť. To sa zmení,“ dodal Világi.

Od júla 2018 platí v SR úverový strop, ktorý sa bude určovať podľa indexu DTI (debt to income). Celková zadlženosť jednotlivca nebude môcť presiahnuť 8-násobok jeho čistého ročného príjmu. Podiel pôžičiek poskytnutých nad túto hranicu bude postupne klesať a od apríla 2019 nebude môcť presiahnuť 5%. Nové pravidlá sa síce budú týkať nových úverov, no pri ich posudzovaní sa budú brať do úvahy aj staré dlhy žiadateľa.