Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

Rok po parlamentných voľbách: Ako uspela koalícia a ako opozícia?

Fakty a argumenty s Jurajom Hrabkom. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami!

Bratislava 14. marca 2017 (TABLET.TV)

Uplynul rok od volieb a dá sa už aj vecne argumentovať, čo sa koalícii podarilo a či toto jej zloženie bolo optimálnym povolebným variantom. Kritickí pozorovatelia poukazujú na neúspechy v boji s extrémizmom či korupciou, ale situácia na opozičnej strane politiky tiež nesignalizuje, že by sa tieto strana dokázali so súčasnými problémami vyrovnať kvalitatívne lepšie.



Zdá sa totiž, že s korupciou, klientelizmom a extrémizmom sa reálne nedarí veľa urobiť. Strana ĽS Naše Slovensko Mariána Kotlebu sa približuje k pozícii najsilnejšej opozičnej strany – nie je nepredstaviteľné, že ĽS NS bude po Smere druhou najsilnejšou stranou a že Marián Kotleba uspeje v jesenných župných voľbách.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker 1. marca predstavil tzv. Bielu knihu o budúcnosti EÚ. Táto kniha ponúka päť scenárov možného vývoja. Prvý scenár počíta len s malými zmenami fungovania EÚ, druhý hovorí o dôraze len na spoločný európsky trh, ďalší hovorí o spolupráci tzv. ochotných krajín v konkrétnych oblastiach. Možnosťou je aj okresať oblasti, ktorým sa Únia venuje a posledný scenár by mohol viesť k federalizácii únie.

Dušan JARJABEK (SMER-SD)
poslanec NR SR
„Obdobie po voľbách bolo zvláštne aj tým, že boli teoreticky vlastne „prichystané“ tri vlády, jedna koaličná, jedna opozičná a takisto okolo pána prezidenta sa združovali ľudia, ktorí by prišli do práce, keby ani koalícia ani opozícia neboli schopné vládu urobiť. Toto sa nestalo, lebo koalícia sa zachovala veľmi zodpovedne a ukazuje sa, že urobila veľmi dobre. Chcel by som dodať, že prvýkrát vznikla na Slovensku vláda, ktorá nie jej ani o pravici ani o ľavici, ale o existencii a prvýkrát je na Slovensku vláda, kde sa už nehrá maďarskou kartou. A nikto ju doteraz nevytiahol. Je to vláda, ktorá programovo plní svoje vládne vyhlásenie a v ktorej doteraz neboli väčšie problémy.”

Martin KLUS (SaS)
poslanec NR SR
„Nemôžem sa zbaviť dojmu, že kto seje vietor, ten žne búrku a, bohužiaľ, pán premiér, ktorý si robil žarty zo zlepenca, sa mu to vrátilo a vytvoril koalíciu pôvodne so štyrmi stranami. Adekvátne tomu začala vládna koalícia fungovať. Kým dovtedy mal premiér komfort s 83 poslancami, ktorí hlasovali na pokyn, dnes musí rokovať. Adekvátne tomu nastalo to turbulentné obdobie a napätie. Táto vláda si dala do programu dve základné zásady. Prvá, že je to vláda kontinuity s obdobím 2012-16, čím sa niet veľmi čo chváliť. Druhou bola brázda proti extrémizmu a toto sa jej tiež za žiadnych okolností nedarí, lebo strana Kotleba – ĽSNS má dnes tretie najvyššie preferencie a ak bude táto koalícia takto pokračovať, môžeme sa dožiť, že bude aj druhou najsilnejšou v poradí a nedajbože aj najsilnejšou stranou.”

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
- D. Jarjabek – ako vnímate rok od volieb do NR SR z hľadiska koalície – čo sa vám za rok podarilo a v čom by ste mohli byť úspešnejší? Našli by ste na krokoch opozície niečo pozitívne?
- M. Klus – ako vnímate rok od volieb do NR SR z hľadiska opozície? Našli by ste na krokoch koalície niečo pozitívne? Má koalícia svoje krízy za sebou?
- Je opozícia – nejaká opozičná strana – personálnou a programovou alternatívou voči súčasnej koalícii?
- Čo považujete za kľúčové problémy slovenskej spoločnosti?
- Pred voľbami do NR SR sa veľmi zdôrazňovala otázka vzdelania a situácie učiteľov - môžete rok od volieb povedať, či sa tento problém rieši systémovo?
- Jedným z dôvodov vzniku práve tejto koalície bola obrana spoločnosti pred extrémizmom – ukazuje sa však, že podpora Kotlebovej ĽS Naše Slovensko kontinuálne rastie – kde robia tzv. štandardné politické strany chybu?
- Brexit a predvolebná situácia v Holandsku a Francúzsku naznačujú, že budúcnosť EÚ v súčasnej podobe je neudržateľná – ako by v tejto situácia mala vystupovať slovenská zahraničná politika?


MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN