Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Siekel pred voľbami prezidenta SOV: Peniaze samé o sebe nič nevyriešia

Anton Siekel Foto: Tablet TV

Už túto sobotu (26. novembra) sú na programe voľby nového prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV). O tento post sa uchádzajú štyria kandidáti a jedným z nich je aj podnikateľ Anton Siekel.

Bratislava 25. novembra (Teraz.sk) – Už v sobotu sa v Bratislave budú konať voľby nového prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV). Po 17-ročnom výkone tejto funkcie v podaní Františka Chmelára sa o najvyšší post tejto inštitúcie uchádzajú štyria kandidáti – Anton Siekel, Branislav Delej, Marian Majzlík a Milan Jagnešák. A práve prvý z nich bol v priebehu tohto týždňa hosťom v štúdiu Tablet TV.

Úspešný podnikateľ a dlhoročný podporovateľ slovenského športu má s prácou v Slovenskom olympijskom výbore svoje skúsenosti, keďže už tri roky zastáva funkciu predsedu rady nadácie tejto inštitúcie. Aj z toho dôvodu si je dobre vedomý, že značka SOV je mimoriadne silná, no trochu nedocenená.

„Tento môj názor vyplynul z mnohých diskusií s mnohými sponzormi či partnermi, kedy sme hľadali spoločné prieniky. Napríklad v rámci nadácie sme hovorili, že máme tu silný produkt, pri ktorom existuje nejaká symbolika olympijského výboru a hľadajme možnosti nejakej spolupráce. A práve pri týchto debatách som zistil, že len samotná olympijská symbolika nestačí. Áno, je to silná, veľmi silná a možno najsilnejšia značka, ale na to, aby sa mohla rozvinúť spolupráca, potrebujú potenciálni partneri SOV nejaký príbeh, emóciu, jednoducho ľudskosť športovca s jeho snahou o výsledok, za ktorým sa skrýva množstvo inej práce, ako napríklad tréneri, zázemie a podobne. Narážam na to, že momentálne je naivné si myslieť, že niekde prídete a poviete ,mám tu olympijské kruhy´ a všetci sú z toho paf. Tak to zatiaľ nie je, a to treba nejakým spôsobom zmeniť,“ zamyslel sa 47-ročný Anton Siekel.

by

Slovensko má v poslednom čase vynikajúcich olympionikov, no nie všetko, čo vyzerá bezproblémové, aj také je. V čom vidí Anton Siekel najväčšie rezervy? „Príprava športovcov a zvlášť olympionikov je predovšetkým na bedrách jednotlivých zväzov a federácii. Áno, máme tu strediská vrcholového športu, ktoré sú veľmi súčinné, ale Slovenský olympijský výbor nemôže túto zodpovednosť prenášať na svoje plecia, no na druhej strane môže byť nápomocný a zároveň dobrý partner pre to, aby sa podmienky zlepšovali a aby sa hľadali rezervy v príprave. A nemám na mysli len financie...,“ pokračoval Siekel, ktorý sa v prípade víťazstva vo voľbách hodlá funkcii prezidenta SOV venovať napriek svojim podnikateľským aktivitám na sto percent.

„Predtým ako som sa rozhodol kandidovať, potreboval som si nastaviť všetky procesy v rámci našich spoločností tak, aby som mal na túto funkciu časový priestor. Som totiž typ človeka, ktorý keď niečo robí, tak to robí zodpovedne a naplno. Nevedel by som sa koncentrovať na viacero cieľov. Dnes sú naše spoločnosti riadené manažmentom, ktorý vykonáva dennú činnosť, pričom ja som konzultant a poradca v zásadných veciach.“

Prekážky sa nemajú obchádzať

Na Slovensku sú v súvislosti so športom častokrát skloňované financie. „Financie sú v živote potrebné, to vieme všetci. Som však zástancom toho, že v tomto prípade neplatí rovnica, že financie vyriešia všetky problémy. Bez množstva ľudí, rôznych odborníkov, entuziazmu a vôbec bez ľudí, ktorí majú veľké srdce a eminentný záujem o šport, by peniaze samé o sebe nepriniesli žiadny efekt. V druhom rade musia byť financie použité efektívne a cielene, čo sa dá docieliť iba v prostredí, ktoré má jasne zadefinované pravidlá a ktoré riadia ľudia, ktorí sú naozaj zodpovední a ku všetkým otázkam pristupujú precízne,“ dodal Anton Siekel, ktorý sa celý život riadi mottom, že prekážky, ktoré človeku život prináša, treba prekonávať a nie obchádzať ich.

Krátko pred voľbami bol optimisticky naladený a veril, že má dobré šance na úspech. "Teším sa na sobotu. Stretnem sa s ľuďmi, ktorých považujem za priateľov. Odmietam aj rozdeľovanie nás kandidátov na lepších a horších, ktorí majú väčšiu či menšiu šancu. Všetci majú primárny záujem pomôcť športu. Akokoľvek dopadnú voľby, či uspejem, alebo nie, za seba budem mať veľký záujem pokračovať. Ak v nadácii, tak budem rád, ak mi to nebude umožnené, nájdem si iný priestor. To ponúkam aj ostatým kandidátom. Každý má čo ponúknuť a som otvorený spolupráci," zdôraznil.

Siekel odmietol vyjadrenia svojho protikandidáta Branislava Deleja, v ktorých sa na tlačovej konferencii definoval ako predstaviteľ novej cesty. Svojho kandidátskeho rivala považuje za predstaviteľa doterajšieho smerovania výboru. "V prvom rade by som zdôraznil, že mne neprináleží hodnotiť nás kandidátov. To prislúcha delegátom. Môžeme sa len zamyslieť, či ja som predstaviteľ nejakej starej cesty, alebo čo znamená to, že ma podporuje pán František Chmelár. Mňa podporuje množstvo zväzov, ktoré boli aj veľmi kritické voči prezidentovi SOV, takže označovať ma ako symbol nejakých pôvodných procesov je minimálne nedostatok informácií," konštatoval Siekel.

Voľby sa uskutočnia v sobotu 26. novembra 2016. Okrem Siekela sa o post, z ktorého odchádza František Chmelár, uchádzajú aj štvornásobný účastník ZOH a šéf Slovenského zväzu bobistov Milan Jagnešák, predseda Slovenskej asociácie športu na školách Marian Majzlík a predseda Slovenskej spoločnosti telovýchovného lekárstva Branislav Delej.