Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

ŠIPOŠ: Časť programu Progresívneho Slovenska je pre OĽANO neprijateľná

Michal Šipoš v TASR TV Foto: TASR

Za splnený záväzok OĽANO z tohto volebného obdobia M.Šipoš považuje zvýšené prídavky na dieťa, či zvýšenie daňového bonusu pre rodiny s deťmi. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 13. septembra (Teraz.sk) – Časť programu Progresívneho Slovenska je pre OĽANO neprijateľná a nevstúpi do takej vlády, ktorá by ho chcela realizovať. V TASR TV to povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Tento záväzok podľa neho OĽANO zaradilo aj do desaťbodovej zmluvy so Slovenskom, v ktorej ponúka voličom svoje programové priority. Okrem manželstiev homosexuálov a transsexuálov je podľa Šipoša pre OĽANO neakceptovateľné preplácanie umelého oplodnenia lesbickým párom, zmeny pohlavia pre mladistvých a šírenie LGBTI ideológie na školách. „Chcú zaviesť bezplatné kondómy deťom od 16 rokov, keď tam toto bude, my do vlády nepôjdeme,“ vyhlásil.



Na druhej strane, OĽANO podľa neho stále trvá na vyplácaní 500 eur za účasť na voľbách a chcelo by predĺžiť platnosť svojej podpory rodinám s deťmi. „Chceme, aby naše prorodinné riešenia neboli časovo obmedzené. Chceme zaviesť športovné na deti na základných školách. Narástli hypotekárne úroky, preto chceme pre rodiny s deťmi do šesť rokov, ktoré majú problém splácať hypotéky, možnosť dohodnúť si s bankou hypotekárne prázdniny,“ povedal Šipoš.



Hnutie chce podľa neho reguláciou znížiť ceny potravín na Slovensku tak, aby neboli vyššie ako v okolitých krajinách. Plánuje úpravu paragrafu 363 Trestného poriadku a chce v budúcnosti zaviesť hmotnú zodpovednosť politikov. V tomto volebnom období to podľa neho nebolo možné vzhľadom na nesúhlas koaličných partnerov.

Šipoš nesúhlasí s tvrdením predsedu SaS Richarda Sulíka, podľa ktorého chaos v parlamente spôsobila chýbajúca stranícka disciplína a množstvo neskúsených poslancov, ktorých priviedlo do NR SR najmä OĽANO.„Bolo veľa takých poslancov, čo predtým neboli v parlamente. Ale poslanecký klub OĽANO bol najzodpovednejší, čo sa týka rozhodnutí koaličnej rady,“ tvrdí Šipoš.

S tézou o chaose v parlamente podľa neho prišiel líder Smeru-SD Robert Fico a časom si ju osvojil aj Eduard Heger či Richard Sulík. „Parlament fungoval úplne štandardne a normálne. Robertovi Ficovi sa ako opozičnému politikovi podarilo predať tú tému, aby vytvoril dojem, že je tu chaos,“ povedal Šipoš.

Postupný rozpad koaličnej väčšiny je podľa neho najmä dôsledkom politiky SaS. „Jeden koaličný partner robil v koalícii neustále problémy. Robil v koalícii akoby opozíciu. Počas pandemickej krízy to bola strana SaS. Pri reformách to bol zase iný koaličný partner, hnutie Sme rodina, kto ich spochybňoval. Ale ten, kto prišiel do parlamentu a povalil vládu, bola SaS,“ vyhlásil Šipoš.

Hnutie OĽANO podľa neho dlhodobo presadzovalo princípy priamej demokracie, rovnako však malo v programe aj nesúhlas s referendom o skrátení volebného obdobia. „Dlhodobo sme presadzovali, aby mali referendá znížené kvóra. Niekoľkokrát sme to predkladali do parlamentu, ale tie zákony neprešli. Ale sme mali jasne zadefinované, o akých témach sa referendum robiť nemá a to je o daniach, ľudských právach a skrátení volebného obdobia,“ podčiarkol Šipoš.

Za splnený záväzok OĽANO z tohto volebného obdobia Šipoš považuje zvýšené prídavky na dieťa, či zvýšenie daňového bonusu pre rodiny s deťmi.