Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

Pojednávanie so statikom komplexu Trinity Jánom T. odročili

Ilustračné foto Foto: TASR

Súd už raz uznal obvineného statika za vinného z prečinu všeobecného ohrozenia. Pojednávanie súd odročil na 8. augusta tohto roka.

Bratislava 25. mája (TASR) – Okresný súd Bratislava II odročil dnes pojednávanie s obžalovaným statikom Jánom T. v prípade pádu strechy bratislavského komplexu Trinity v roku 2012 na august tohto roka. Poškodenému totiž nebola doručená obžaloba.

"Hlavné pojednávanie bolo odročené z procesných dôvodov, keďže došlo k zmene v osobe poškodeného a tomuto nebola doručená obžaloba, ktorá v zmysle Trestného poriadku musí byť doručená," povedal sudca.

Pojednávanie súd odročil na 8. augusta tohto roka.

Pre prítomné médiá sa vyjadril aj obžalovaný statik Ján T. "Na zaťaženie, ktoré som ja navrhol, to bolo v poriadku," uviedol na margo dokumentácie, ktorú v prípade komplexu Trinity vypracoval. Konkrétnu osobu, ktorá teda má byť za pád strechy zodpovedná, nemenoval. "To musí povedať súd," doplnil.

Súd už raz uznal obvineného statika Jána T. za vinného z prečinu všeobecného ohrozenia. Trestným rozkazom ho odsúdil na trest odňatia slobody vo výmere 30 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní päť rokov.

Trestný rozkaz však nie je právoplatný, nakoľko prokurátor podal odpor. Vo veci tak súd vytýčil termín hlavného pojednávania.

"Možno aj áno, ale len z toho dôvodu, aby som mal pokoj," odpovedal obžalovaný statik na otázku TASR, či by súhlasil s trestom, ktorý mu bol uložený.

Strecha komplexu Trinity sa zrútila 1. júla 2012. Polícia ešte v tom roku obvinila Jána T., pričom ako problém sa uvádzalo zaťaženie zeminou na streche, s ktorým statika nepočítala.

V súvislosti s Jánom T. ako statikom sa spomínalo aj Apollo Business Centrum v Bratislave, z ktorého sa museli nájomníci vysťahovať. Podľa statického posudku tam totiž boli závažné problémy, ktoré mohli spôsobiť až reťazové zrútenie budovy.