Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

VIDEO: Ako sa robia predpovede počasia? Meteorológovia otvárajú dvere

Jozef Pecho, SHMÚ Foto: Teraz.sk

Prebieha naozaj globálne otepľovanie, keď sme teraz v marci, po prvom jarnom dni, zaznamenali rekordné mrazy? Aj na takéto otázky budú odpovedať meteorológovia a klimatológovia na deň otvorených dverí

Bratislava 23. marca (Teraz.sk) - Prebieha naozaj globálne otepľovanie, keď sme teraz v marci, po prvom jarnom dni, zaznamenali rekordné mrazy? Aj na takéto otázky sú pripravení odpovedať meteorológovia a klimatológovia počas dňa otvorených dverí, ktorý sa koná v piatok aj v sobotu na rôznych pracoviskách Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Podujatie sa uskutočňuje pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý si každoročne pripomíname 22. marca a Svetového meteorologického dňa 23. marca. Podrobnejší program nájdete na stránke shmu.sk.


Video č. 1: Pozvánka na deň otvorených dverí v SHMÚ



Verejnosť bude mať v sídle SHMÚ možnosť vidieť, ako sa napríklad pripravuje predpoveď počasia.
„V súčasnosti sa nezaobídeme bez počítačových meteorologických modelov. Ale každý model má oblasti, v ktorých treba korekciu meteorológia. Najmä preto, že Slovensko je členitá krajina a máme naozaj rôznorodý reliéf. V niektorých parametroch musí teda meteorológ korigovať výsledky modelu na základe vlastnej skúsenosti, a tiež na základe záverov, ktoré si dohodneme na porade,“ vysvetlil TASR meteorológ Marcel Macko zo SHMÚ.

Meteorológovia sa radia denne medzi 11. a 12. hodinou, pričom preberú akruálnu poveternostnú situáciu, výstupy z modelov a spoločne sa snažia doladiť predpovede. Ich úspešnosť je čoraz vyššia a predpovede na ďalší deň dosahujú presnosť 93 percent.

Video č. 2: Prečo je na začiatku jari taká zima?



Práve obdobia mimoriadne studeného počasia, aké sme zažili v minulých dňoch, odborníkom komplikujú situáciu, ak chcú verejnosti vysvetľovať otázky spojené s klimatickou zmenou. Predsa len sme zvyknutí vnímať počasie skôr pocitovo. Čísla však neklamú.

„Väčšia premenlivosť počasia, ktorej sme svedkami v posledných dvoch či troch desaťročiach súvisí priamo s globálnym otepľovaním a s vývojom klimatického systému v našom regióne. Každý extrém sa dá vysvetliť tak, aby ľudia nemali pocit, že globálne otepľovanie neexistuje,“ povedal pre TASR klimatológ Jozef Pecho zo SHMÚ.

Video č. 3: Otepľuje sa klíma, keď je v marci zima?



„Najvýznamnejší trend, ktorý sledujeme, je všeobecný nárast teploty vo všetkých sezónach, predovšetkým v zime a v lete. S tým prichádzajú rôzne extrémy, najvýraznejšie v oblasti zrážok. Zrážky kulminujú v krátkych intervaloch, ktoré sa pravidelne, hlavne v lete, striedajú s dlhými suchými a horúcimi periódami. V zimnom období sa zasa stretávame s tým, že sú dva mesiace, napríklad december a január, teplotne nadnormálne a jeden je zasa studený,“ povedal pre TASR klimatológ Jozef Pecho zo SHMÚ.

Vedci z rôznych odborov, nielen meteorológovia a klimatológovia, považujú za kritickú a najvyššiu únosnú hranicu oteplenie, ktoré nepresiahne dva stupne. Výraznejší nárast teploty by už bol pre mnohé časti sveta nezvládnuteľný. S takýmto limitom ráta aj Parížska klimatická dohoda z roku 2015, pričom je však otvorená aj možnosť sprísniť prijaté záväzky.

Znepokojivý je totiž najmä fakt, že posledné tri roky, 2015, 2016 a 2017, boli zároveň troma najteplejšími v doterajšej histórii meraní, a teda otepľujúca sa klíma môže pripraviť aj nepríjemné prekvapenia.

Video č. 4. Zachránia nás závery klimatického summitu v Paríži?



Zatiaľ čo globálne otepľovanie vyvoláva oprávnené obavy, lokálne oteplenie v najbližších dňoch je dobrou správou. Podľa meteorológov bude prílev arktického vzduchu slabnúť a denné teploty cez víkend stúpnu na 10 stupňov, miestami aj vyššie. Podmienky na víkendovú návštevu meteorologických pracovísk teda budú priaznivé.
kam