Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Z. Palovic: Musíme si začať vážiť samých seba ako spoločnosť a národ

Zuzana Palovic. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Zuzana Palovic, zakladateľka mimovládnej organizácie Global Slovakia a autorka publikácií o Slovensku.

Bratislava 21. septembra (TABLET.TV) - Akademička z Kanady, ktorá študuje migráciu ľudí, zrazu doputuje do miesta, kde sa narodila - tak sa dá stručne zhrnúť príbeh Zuzany Palovic, ktorá sa po rokoch strávených v zahraničí vrátila na rodné Slovensko. Dôvodom jej návratu z Kanady, kde vyrastala, bolo sebaspoznávanie a hľadanie koreňov predkov.

"Je čas zviditeľniť Slovensko a my musíme vnímať, že nie sme izolovaná krajina alebo ostrov, ale sme súčasťou sveta," vysvetľuje Palovic názov mimovládnej organizácie a dodáva, že sa "musíme naučiť fungovať so svetom, a to je to, čo sa Global Slovakia snaží dokázať".

"Pred 25 rokmi Slovensko neexistovalo na mape Európy, preto vidím pred sebou obrovskú misiu zviditeľniť Slovensko vo svete. Ľudia spoznávajú krajiny cez príbehy a symboly a o tom je naša prvá kniha Legenda lipy," vysvetľuje Palovic ako spoluautorka knihy, ktorú napísala s Gabrielou Beregházyovou. Okrem toho je aj autorkou knihy Great Return (Veľký návrat).



Kniha Great Return je príbehom Slovenska v 21. storočí, príbehom Slovákov, ktorí odišli študovať do zahraničia, kde pracovali a "teraz sa vrátili na Slovensko, kde posúvajú našu kultúru ďalej," dodáva Palovic.

Začiatkom budúceho roku jej vyjde tretia kniha pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie s názvom Slovensko za železnou oponou.

Rodičia Zuzany Palovic emigrovali v roku 1988 do Kanady, kde vyrastala, neskôr študovala v Spojených štátoch, Amsterdame a Veľkej Británii. Témou jej štúdií boli migrácia, ľudská mobilita a presun vedomostí.