Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Antikvariát vyhľadávajú aj školáci, hľadajú tituly na povinné čítanie

Košický antikvariát sa stáva populárnym aj pre školákov. Hľadajú v ňom tituly na povinné čítanie.

Košice 18. marca (TASR) - Čitatelia hľadajúci staršie tituly kníh, ktoré by už nikto nevydal, častokrát uspokoja svoje "chute" tým, že zamieria do antikvariátu. "Chodia sem nakupovať aj takí, čo hľadajú staré knihy. Máme skupinu zberateľov, tí si vždy dôjdu pravidelne skontrolovať naše prírastky," povedal pre TASR vedúci košického antikvariátu AntiQart Jaroslav Lupečka.

Košický antikvariát sa stáva populárnym aj pre školákov. Hľadajú v ňom tituly na povinné čítanie literatúry. "Možno ich nájsť často len u nás. Niekedy sú to fakt tituly, ktoré my máme raz-dvakrát do roka."

Do antikvariátu chodia podľa Lupečku ľudia zo všetkých vrstiev spoločnosti. Okrem kníh hľadajú čoraz častejšie aj staré platne. Do podzemných priestorov na Hlavnej ulici však zablúdia aj takí, ktorí chcú kúpiť blízkym nejaký darček - zánovnú knihu. Podľa Lupečku si najskôr skontrolujú, či titul nenájdu v antikvariáte, až potom zamieria do kníhkupectva.

Výhodou knižného antikvariátu je podľa Lupečku to, že ponúka knihy, o ktoré dnes nemajú záujem vydavateľstvá. "Ponuka dnešných kníhkupectiev je cielená skôr na to, čo sa určite predá - skôr bestsellery alebo knihy, u ktorých sa predpokladá, že bezpečne dokážu zarobiť. Kdežto my ponúkame tituly, ktoré by už dnes nikto nevydal," vysvetlil Lupečka.

Staršia a stredná generácia sa podľa neho kníh nevzdá nikdy. "Chvíľu to vyzeralo tak, že mladí dajú prednosť len elektronickej literatúre. Ale existuje určitá skupina mladých ľudí, ktorí sú sčítaní veľmi dobre," zhodnotil.

Antikvariát získava všetky tituly od ľudí. Podľa Lupečku však v poslednom čase viac kníh nakupujú ako predajú. Predpokladá však, že vplyv na to má aj súčasná ekonomická situácia.