Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Ars Organi prepojí európske krajiny prostredníctvom organového umenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Otvárací koncert odohrá 28. apríla v Piaristickom kostole sv. Ladislava španielska organistka Loreto Aramendi.

Nitra 16. apríla (TASR) - Prepojiť európske krajiny prostredníctvom organového umenia je cieľom festivalu Ars Organi, ktorý sa začne 28. apríla v Nitre. V poradí 16. ročník festivalu ponúkne päť koncertov, ktoré sa budú každú nedeľu konať striedavo v Piaristickom kostole sv. Ladislava a v Evanjelickom kostole Svätého Ducha, informovali organizátori.

Otvárací koncert odohrá 28. apríla v Piaristickom kostole sv. Ladislava španielska organistka Loreto Aramendi. O týždeň neskôr 5. mája vystúpi v Evanjelickom kostole Svätého Ducha dvojica Péter Kövari (organ) a Szilárd Hajas (priečna flauta) z Maďarska. V nedeľu 12. mája sa nitrianskemu publiku predstaví slovenská organistka Mária Magyarová Plšeková.

V nedeľu 19. mája je pripravené vystúpenie talianskeho organistu Eugenia Maria Fagianiho. Záver festivalu bude patriť dvojici Zuzanna Mika z Poľska (organ, soprán) a Sophie Magnanini z Talianska (organ).

Festival dáva priestor najmä mladým umelcom. Dramaturgia koncertov je koncipovaná tak, že na programe každého koncertu sú diela autorov od baroka až po súčasnosť. Festival je určený laickej i odbornej verejnosti z Nitry a širokého okolia. Vstupy na všetky koncerty sú voľné.