Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Asociácia prijímateľov služieb chce odvolanie šéfa domova dôchodcov

Zariadenie pre seniorov podľa asociácie v prípade klientky nájdenej na izbe tri dni po úmrtí hrubo porušilo a zanedbalo svoje povinnosti.

Košice 9. septembra (TASR) - Asociácia prijímateľov sociálnych služieb SR (APSSSR) žiada okamžité riešenie situácie v Stredisku sociálnej pomoci mesta Košice na Garbiarskej ulici a odvolanie jej riaditeľa Jána Valka z funkcie.

Zariadenie pre seniorov podľa asociácie v prípade klientky nájdenej na izbe tri dni po úmrtí hrubo porušilo a zanedbalo svoje povinnosti. Tie sú určené zákonom o sociálnych službách a vyplývajú z rozhodnutia samosprávy o odkázanosti nebohej na sociálnu službu v zariadení a následne uzatvorenej zmluvy.

"Dôsledkom bol nedôstojný koniec života klientky s ponechaním jej tela trojdňovému rozkladu v zariadení," uviedol vo vyhlásení pre TASR prezident APSSSR Silvester Obuch.

Zosnulú dôchodkyňu našli v izbe domova dôchodcov na Garbiarskej ulici koncom augusta až na žiadosť dcéry, ktorá sa jej nevedela dovolať.

Riaditeľ Strediska sociálnej pomoci Ján Valko odmieta, že by zariadenie zanedbalo svoje povinnosti. K prípadu došlo podľa neho tým, že časť klientov odmietala ponúkané sociálne služby, ako aj vstupovanie zamestnancov do ubytovacích jednotiek. V reakcii zaviedol domov dôchodcov nové pravidlo, že ak klient vynechá tri poskytované jedlá v rade, dôjde k otvoreniu ubytovacej jednotky aj proti jeho vôli.

Mesto Košice ako zriaďovateľ zariadenia uvádza, že na kvalitu sociálnych služieb nikdy sťažnosť nedostalo. "Do tejto chvíle nič nenasvedčuje tomu, že zamestnanci strediska zanedbali starostlivosť o klientku," uviedla 5. septembra pre TASR hovorkyňa mesta Košice Martina Viktorínová. "Určite však budeme trvať na dôkladnom prešetrení prípadu."

APSSSR tvrdí, že dohľad nad seniorom v zariadení, či žije alebo nie, patrí medzi zákonom určenú základnú a denne sa opakujúcu odbornú činnosť poskytovateľa sociálnej služby, bez ohľadu na to, či o to nebohá požiadala alebo nie. V jej prípade bol rozhodnutím orgánu samosprávy určený rozsah pomoci v plnení najmenej dve hodiny denne.

"Dohľad mal byť v tomto zariadení denne vykonávaný a zaznamenávaný zamestnancami, kde sa nebohej podľa rozhodnutia a zmluvy mal zabezpečovať denne určený rozsah pomoci a pri tomto registrovať i to, či žije alebo nie," vyhlásila APSSSR.

Zástupcovia asociácie oblečení vo výstražných vestách v utorok 11. septembra pri príležitosti schôdze NR SR osobne požiadajú košického primátora Richarda Rašiho o ospravedlnenie sa pozostalým za "nezákonné a neetické konanie mestského zariadenia". Podľa Obucha budú tiež žiadať o "okamžité riešenie situácie v Stredisku sociálnej pomoci mesta Košice na Garbiarskej ulici a okamžité odvolanie riaditeľa Valka z funkcie".