Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Macko Pu potešil autistické deti v Bratislave

Foto: 21crew.wbl.sk

Pre mnohé z nich to bola prvá návšteva kina v živote, prišli so svojimi rodičmi a priateľmi. Celé kino bolo vyhradené pre nich a tak si mohli rozprávku užiť bez obmedzení a bariér.

Bratislava 13. januára (TASR) - Premietanie detského filmu Macko Pu špeciálne pre deti postihnuté autizmom sa uskutočnilo v sobotu (12.1.) v bratislavskom kine Mladosť.

Pre mnohé z nich to bola prvá návšteva kina v živote, prišli so svojim rodičmi a priateľmi. Celé kino bolo vyhradené pre nich a tak si mohli rozprávku užiť bez obmedzení a bariér. Projekt "Kino bez bariér" pripravila a zobrala pod záštitu nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Jana Žitňanská. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Novej väčšiny, v ktorom je Žitňanská podpredsedníčkou.

"Inšpiráciu čerpala z Francúzska, kde sa vo viacerých mestách pravidelne konajú filmové projekcie pre deti so zdravotným postihnutím, sprístupnené a špecificky prispôsobené potrebám, vyplývajúcim z jednotlivých druhov zdravotného postihnutia," informovalo tlačové oddelenie. Na vysvetlenie uviedlo, že rodičia s autistickými deťmi nemôžu bežne navštevovať kiná, pretože tieto deti vyrušuje priveľká hlasitosť bežnej projekcie, tma v sále a ich správanie vyrušuje ostatných divákov. "Premietanie filmov v Kine bez bariér by malo pokračovať aj v ďalších mesiacoch, v rôznych mestách po Slovensku a pre ľudí s rôznym druhom zdravotného postihnutia" povedala Žitňanská.