Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Banícke múzeum v Gelnici prechádza rekonštrukciou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Prvá etapa rekonštrukcie bude stáť približne 125.000 eur.

Gelnica 12. apríla (TASR) – S prácami na rekonštrukcii Baníckeho múzea v Gelnici sa už začalo. Ako pre TASR povedal vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času Mestského úradu Gelnica Milo Janáč, prvá etapa rekonštrukcie bude stáť približne 125.000 eur.

„Financujeme ju z regionálneho príspevku, ktorý nám schválila vláda v roku 2018 na zasadaní v Prakovciach. Táto etapa zahŕňa reštaurátorské práce na portáli budovy, opravu veže múzea a časti strechy v okolí veže,“ spresnil s tým, že práce majú trvať do konca októbra.

Cieľom rekonštrukcie je opraviť budovu historickej radnice, ktorá je v súčasnosti sídlom Baníckeho múzea. Stavba pochádza z prelomu 18. a 19. storočia a bola postavená z kameňov zo zrúcaného Gelnického hradu. „Rekonštrukcia celého objektu je nevyhnutná, keďže strecha je v havarijnom stave a pri dlhšie trvajúcich zrážkach dochádza k zatekaniu. Ďalším cieľom je etablovať zrenovované múzeum ako centrum kultúrneho a turistického diania v Gelnickom okrese,“ dodal.

Mesto počíta aj s ďalšou etapou rekonštrukcie, ktorá by zahŕňala opravu aj iných častí strechy a fasád, prípadne i niektorých vnútorných priestorov.

Banícke múzeum v Gelnici je jedným z dvoch múzeí zameraných na baníctvo v Košickom kraji, druhé je v Rožňave. Jeho zakladateľmi boli v predvojnovom období miestni nadšenci histórie Samuel Fabriczy a Leopold Gruss. Podľa slov Janáča sa v expozícii nachádzajú viaceré významné exponáty. Patria medzi ne aj drevorezba Madony z prvej polovice 15. storočia či veľkoplošný obraz Smrť baníka od Júliusa Szentistványiho. Múzeum disponuje aj zbierkou minerálov či banských svietidiel.